Професионалният тенис скоро ще се промени из основи, като женският (WTA) и мъжкият (ATP) тур се очертава да станат коренно различни. На масата на босовете на най-популярния индивидуален спорт стоят две оферти, като в близко бъдеще едната от двете ще бъде приета, пише британският в. "Телеграф" в обширен материал.

Те се обсъждат в рамките на срещи по време на турнира от Мастърс 1000 в Индиън Уелс, Калифорния, навлязъл вече в решителна фаза.

Първата оферта е за сформирането на "Премиъм тур", в който ще попаднат четирите турнира от Големия шлем плюс още между 11 и 14 надпревари. Сред тях ще са състезанията от серията Мастърс (засега са потвърдени и деветте) плюс финалите на ATP и WTA и още най-много 2-3. В тях ще участва световният елит, като се предвижда повече време за почивка, а мастърсите ще траят по 10 дни. Повече пари, разбира се.

Второто ниво ще се нарича "Дивелъпмънт тур" и тук ще попадат турнирите от категориите 250 и 500. Това означава, че най-добрите няма да играят в тях, а само във "Висшата лига на тениса". За този вариант се заговори още през миналата година и се твърдеше, че е само въпрос на време да влезе в сила.

Какво промени плановете? Както може да се предположи - по-добра оферта с още повече пари.

Тя е поставена за обсъждане от шефа на ATP Андреа Гауденци. И е на Фонда за публични инвестиции на Саудитска Арабия (PIF), като предвижда сливане на мъжкия и женския тур, като стойността на офертата е 2 милиард долара. Срокът за нейното приемане е 90 дни, след което ще бъде оттеглена, твърди "Телеграф". Към този момент няма коментар от PIF и тенис институциите.

Тук не попадат състезанията от Големия шлем, а всички останали с категория в общ тур и много по-голям награден фонд. Също така - откриващ годината Мастърс в Саудитска Арабия и потенциално домакинство на финалите на най-добрите осем при мъжете и жените.

Решението трябва да бъде взето от шефовете на асоциациите, на турнирите от "Гранд слам" и на мастърсите. 

Първият, опълчил се, е шефът на "Тенис Австралия" и Откритото първенство на страната Крейг Тайли, според британската медия. Причината е проста - Мастърс в кралството засенчва надпреварата "Юнайтед къп", която предшества първия за годината "шлем".

Твърди се, че вече има остра реакция и от страна на WTA, отношенията й с ATP и без това са доста обтегнати заради допускането в турнири и статута на тенисистите от Русия и Беларус. Тук иде реч за прословутия имидж на Саудитска Арабия на страна, която потъпква човешките права, в това число тези на жените.

Ясно е, че срещу $3 милиарда кралството практически си купува елитния тенис и при двата пола, оставяйки извън своя обсег единствено Големия шлем. Подобно нещо се случи с голфа преди няколко години.

В последните дни на февруари стана ясно, че ATP и Фондът за публични инвестиции са подписали "дългогодишно стратегическо партньорство". PIF стана официален партньор на четири мастърса и финалите на ATP, както и тези на младите състезатели ("Следващото поколение"). Сред тях е турнирът в Индиън Уелс, така не е случайно, че офертата излиза наяве именно там.

По-рано бе обявено, че саудитците събират шестима големи шампиони на демонстративен турнир през октомври - начело с Новак Джокович и Рафаел Надал, който вече стана посланик на тениса в Рияд.

Саудитска Арабия инвестира милиарди в най-комерсиалните спортове. Като се почне от футбола - масовата покупка на звездни играчи и треньори за местната лига, домакинството на Купи и Суперкупи на Италия, Испания и т.н., мажоритарен дял в "Нюкасъл"...

През миналата година страната се кандидатира и за домакин на Световното по футбол през 2034 г., като не се очаква да има конкуренция и най-вероятно ще го спечели. Преди това се очаква да приема Световно клубно и други турнири, свързани с ФИФА.

Можем да продължим с Формула 1, профи бокс, голф, снукър, вече и тенис. Говори се и за интерес към американските професионални лиги - приемане на мачове от тях. 

Критици обвиняват богатото на петрол кралство, че използва контролирания от престолонаследника принц Салман PIF, за да "промие спорта" на фона на проблемите с човешки права. Страната отрича обвиненията и казва, че защитава националната сигурност чрез своите закони. Същевременно инвестира в спорта, за да го популяризира в региона, развива и подпомага.