Прокуратурата е спряла делото за "пробитата" Централизирана система за случайно разпределение на делата (ЦССРД) поради неразкриване на извършителя и е възложила на ГДБОП да го търси напред във времето. Експертиза е показала, че няма манипулиране на случайното разпределение, а има опити за хакерски атаки. Това съобщава правният сайт "Лекс" днес, цитирайки СГП.

Историята е от най-добрите години на отличния синхрон между главния прокурор Иван Гешев и ГЕРБ - в лицето на правосъдния министър Данаил Кирилов, плюс определени членове на ВСС и присъдружните им "кафяви" медии.

Плод на синхронизираната атака срещу ЦССРД бе, че ВСС разтрогна договора с предишния изпълнител и системата бе мълниеносно сменена с нова.

Най-ефектната част от атаката тръгна от поредица от интервюта на Иван Гешев, който бомбастично обяви, че има "коронавирус в съдебната система" - вкарвайки най-актуалното по това време заболяване.

Още по-рано - през 2019 г. министърът на правосъдието на ГЕРБ Данаил Кирилов "подгря" темата, като нападна Лозан Панов и ВКС и дори отиде на проверка във Върховния съд.

Именно тогава заплаши ВКС с "бял хакер" и каза безсмъртната реплика, че са му "обърнати файловете".

Замисълът обаче сработи и през пролетта на 2020 г. прокуратура влезе във ВСС (след образуване на споменатото вече завършило с фиаско досъдебно производство). Бе изготвен одит на системата, който установи общо 23 принципни уязвимости – 11 високо рискови, две със средно и 10 с ниско ниво на риск.

Доста удобно петима членове на Съдийската колегия и един от Прокурорската колегия мигом изпратиха доклада от проверката на прокуратурата, за да има повод тя да образува досъдебно производство за извършени компютърни престъпления.

За по-сигурно одитът накрая бе...засекретен с решение на ВСС и се публикуваха само откъси от него.

Това даде повод на Гешев да заяви тогава, че системата е пробита и това означавало, че през последните пет години не е имало правосъдие. 

Даже заради тези му манипулации и още няколко повода бившият правосъден министър Надежда Йорданова поиска отстраняването на Гешев от длъжност, но през 2022 г. ВСС го отхвърли.

В крайна сметка по време на разследването СГП е назначила компютърно-технически експертизи. Вещите лица не са установили данни за манипулиране на протоколите за случаен избор, припомна днес "Лекс". Но са посочили, че е имало опити за хакерски атаки, осъществени от динамични IP адреси от различни точки на света – Русия, Казахстан, Хонг Конг, Хондурас, Унгария, Канада, Саудитска Арабия и Великобритания.

От прокуратурата са указали на ГДБОП, ако установят предпоставки за възобновяване на делото, веднага да я уведомят, както и периодично да докладват за предприетите действия по разследването, т.е. - за издирването на извършителя.