"Служители от различни структури на МВР предприемат засилени мерки за обезпечаване на сигурността и спокойствието на гражданите на територията на страната."

Това се казва в нарочно съобщение на МВР малко предиобед днес.

Полицейски патрули и жандармеристи, оборудвани с дългоцевно оръжие ще патрулират в градските зони и ще съблюдават за реда и за гарантиране на безопасността (изкарването на улиците на части с дългоцевно оъжие става по строго определен ред и с изрична заповед на главния секретар - бел. ред на Клуб Z)

 Мерките са разпоредени от вътрешния министър Калин Стоянов с оглед предотвратяване на нарушения на обществения ред и повишаване на бдителността, съобщава се още.

Само преди дни МВР отново усили патрулите в София, след като се нагнети напрежение заради конфликт в мигрантското общежитие в "Овча купел", последвало спречкване заради момиче на бул. "Витоша" и побой от българи на пакистански студенти.

Правителството и президентът реагираха

"Категорично осъждаме тероризма във всички негови проявления".

Това се казва в позиция на Министерския съвет, публикувана на официалната му фейсбук страница

"България изразява съболезнования към близките на жертвите на терористичния акт в Москва", добавят от МС.

От там призовават за разследване и изясняване на обстоятелствата, довели до извършването на нападението.

Малко по-късно и президентът Румен Радев се изказа:

В профила си в социалната мрежа "Екс" държавният глава написа, че осъжда атаката, при която загинаха (досега) 115 души и много бяха ранени.

"България винаги е осъждала всички форми на тероризъм и нападения срещу невинни граждани, където и когато и да са се случвали", написа Радев и изказа съболезнования.

"Всички нападения срещу цивилни са абсолютно неприемливи и ние осъждаме тероризма във всичките му форми". Това се посочва в позиция на Министерството на външните работи (МВнР), публикувана в социалната мрежа "Екс".

В късния следобед в профиласи във фейсбук и Бойко Борисов написа:

Изразяваме нашите най-искрени съболезнования на семействата на жертвите на вчерашната атака край Москва, се допълва в съобщението на МВнР. 

"Категорично осъждам терористичната атака в “Крокус сити хол” в Москва. 

Няма цел, която оправдава подобно зверство. Терорът няма място никъде по света. Нито един човек не заслужава да преживее подобен ужас. Мислите ми са със семействата на жертвите и с ранените", пише Борисов.

От коалицията ПП-ДБ заявиха във фейсбук профила си:

"ПП-ДБ осъждаме всякаква форма на тероризъм и убийството на мирни граждани. Изразяваме съпричастност със скръбта на близките на жертвите от терористичния акт в Москва. "

Граждани са оставили венци и цветя пред сградата на Посолството на Руската федерация в София в памет на жертвите на терористичната атака вчера.