След провала на мандата на ГЕРБ за съставяне на правителство, парламентарните групи декларираха, че също не смятат да правят опити. Масово се обявиха и за избори 2 в 1, т. е европейски и парламентарни избори на 9 юни.

Изключение прави само лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който влезе в противоречие със самия себе си, като хем обяви, че е готов да представи състав на кабинет, ако президентът Румен Радев се спре на партията му в "конституционната рулетка", хем се обяви за незабавни избори.

Ето какви са нагласите:

Както е известно, днес президентът Румен Радев ще връчи на кандидата за министър-председател на "Продължаваме промяната-Демократична България" втория проучвателен мандат. От обединението ще го върнат веднага, т.е. няма да правят опит да го изпълнят, след като получиха отказ от ГЕРБ за продължаване на съвместното управление.

Малко по-рано през деня съпредседателят на ПП Кирил Петков посочи, че за него най-добре било изборите за Европейски парламент и тези за национален да са на една дата. (Редовните избори за ЕП са вече насрочени за 9 юни и извънредните парламентарни трябва да бъдат съобразени с това).

Днес заявка за вот 2 в 1, както и че връща веднага празна папка, ако третият мандат отиди при нейната партия, даде и лидерката на БСП Корнелия Нинова. Тя се мотивира с нуждата от незабавни избори, а за общия вот - с това да не се харчат излишни средства "в тази криза". Изтъкна и естественото повишаване на избирателната активност с вота за парламент, като традиционно за ЕП тя е по-ниска.

Досега Румен Радев неизменно даваше третия мандат на групата на социалистите.

Отказ декларира и "Има такъв народ", сочена за евентуалния трети мандатоносител този път. Председателят на ПГ Тошко Йорданов се обяви също "за" избори 2 в 1, като подобно на Нинова изтъкна повишаването на избирателната активност. Попитан ще върнат ли от ИТН веднага мандата, Йорданов отговори: "Разбира се. Ние отдавна казваме, че трябваше да има избори още преди девет месеца."

Хиперактивният (по почетния председател на ДПС Ахмед Доган) Делян Пеевски днес все още не се е активизирал. При едно от традиционните си медийни изявления (в случая, датиращо от 9 февруари), съпредседателят на ДПС обяви, че вот за ЕП и НС в едно не е добър за страната вариант, но за ДПС би бил добър (каквото и да означава това).

Пеевски, който влезе във война с президента (която забрави напоследък) и си спечели прозвището, дадено му от Румен Радев - "г-н Магнитски", обяви също така, че не иска изобщо третия мандат. 

От ГЕРБ все още не са обявили какъв вот предпочитат.

При така направените заявки, конституционната рулетка може да се извърти още в рамките на тази седмица. Това зависи от президента и бързината, с която ще връчи третия мандат. За да има вот 2 в 1, то процедурата трябва да приключи до 9 април, тъй като по Конституция служебният кабиинет, който трябва да бъде назначен има два месеца живот, като с издаването на указа за него държавният глава определя и датата за вота. В същия период обаче той трябва да е избрал и служебен премиер, както и да е провел консултации с парламентарните групи за състав на кабинета, предложен от премиера.