"Продължаваме промяната-Демократична България" би влязла в бъдещо управление само срещу подписано от другата страна (страни) споразумение, което ГЕРБ отказа да подпише при провеждането на преговорите за продължаване на кабинета "Денков-Габриел".

Това се разбра от думите на съпредседателя на ПП Кирил Петков в интервю за БНР.

По думите му, това ще е своеобразен "договор" с избирателите в хода на предизборната кампания, която предстои.

"Обещанието ще го направим писмено вече.

Ние няма да управляваме с никой, ако този договор, който изработихме, това споразумение с ясни дати, не бъде подписан", посочи.

Коментарът му бе по повод очакването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че след вота, пак ще разговаря с ПП-ДБ за управление.

Според Петков не само избирателите на ПП-ДБ, а и на всички останали формации разбрали, че "ние не си продаваме принципите".

Той се показа и оптимист, макар на този етап социологическите агенции да измерват, че ГЕРБ е първа политическа сила, като заяви:

"Аз наистина вярвам, че ще сме първа политическа сила. Нашата кампания ще е "Хора, ако искате България да продължава към европейския път, ние разбрахме, че не могат да изчезнат другите партии и кой е по-силен в Народното събрание зависи от вас."  

Сложихме първа категория европеец за премиер - затова сега на летището сме първа категория европейци - смята Петков по повод влизането в полуШенген (по въздух и вода) формално от днес.

Не е вярно, че щеше да има конституционна криза, ако Димитър Главчев не беше приел, защото Андрей Гюров нямаше да откаже - заяви още Петков по повод избора на президента предсдедателят на Сметната палата да е служебен премиер. (Гюров е подуправител на БНБ, предложен от ПП и бивш депутат от партията). Думите му са в отговор на казаното пр президента Румен Радев, че само Главчев е бил готов да поеме временния пост.

"Кандидатите за служебен премиер бяха така обрисувани, че няма избор, но реално имаше избор. Ние знаем, че Андрей Гюров, ако беше избран, нямаше да откаже и то не защото иска, а защото щеше да го види като отговорност към Конституцията и към България. Тезата, че щеше да има конституционна криза, ако Главчев не беше приел, не е вярна. В това сме сигурни поне за един кандидат", обясни той и категорично подчерта, че е имало избор: "Не беше вярно, че няма избор между възможните кандидати. ... Сред възможните кандидати имаше и хора, които не бяха толкова ярко оцветени партийно. Не беше само черно и бяло. Съгласен съм, че тези институции трябва да се пълнят с непартийни хора".

Петков определи номинираният за служебен премиер Димитър Главчев като "кандидат на ГЕРБ" (Главчев е бивш депутат и даже председател на парламента от ГЕРБ) и посочи, че не може да бъде определян министърът на вътрешните работи Калин Стоянов като неутрален (както Главчев направи вчера).

"Всички видяхме, цяла България видя, че той не просто е от едната страна, а много тясно е от едната страна. Ако отново загубим едни 400 000 гласа и пак се купуват гласове като на местните избори - това ще бъде пълно безобразие. Ще го познаем Димитър Главчев по делата - да видим сега кои ще са кандидатите. Много се надявам да не се играе играта скрити зависимости - незнайни лица. Да си кажат, ако ще слагат чисто ГЕРБ хора, по-добре да си сложат чисто ГЕРБ хора. А не да казват, че са независими, а да им се обаждат по 10 пъти на ден, за да обслужват политически цели", заяви Петков.