"Г-н Пеевски беше по-честен. Каза, че 161 депутати да имат, ще си говорят (с ГЕРБ - бел. ред.), докато Борисов каза, че нямало да си говорят. Време е да не се срамуват, да каже г-н Борисов: Управлявам си с г-н Пеевски". Няма нищо лошо, но трябва да си го каже.

Целият български народ видя, че няма гласуване в зала, в което те да не гласуват заедно, няма такова. Това е все едно аз да кажа, че с ген. Атанасов или Христо Иванов няма да управляваме заедно. Не, ще управляваме заедно, защото сме една коалииция. В техния случай те са неформална коалиция, която ще управлява заедно и след това."

Така съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков коментира днешния задочен разговор между Бойко Борисов и Делян Пеевски. Първият каза, че и 150 депутати да имат ГЕРБ и ДПС след предсрочните избори, няма да съставят самостоятелно праавителство, а вторият: че може да имат и 161 и после ще говорят. 

Петков и съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов и Атанас Атанасов също говориха пред журналисти в Партийния дом - традиционно - пред асансьора, докъдето медиите единствено имат достъп.

"И те не могат да обяснят с кого ще управляват, с кого ще си говорят...", допълни Петков Христо Иванов. 

На въпроси обаче с кого ще си говори ПП-ДБ, какво ще обещава на избирателите в кампанията и ще направи ли пак коалиция с ГЕРБ, Иванов отвърна:

"Ние не сме спирали да си говорим с никого, това е основно правило при нас. Въпросът е за какво говорим - говорим за ясни приоритети, описани в меморандума, който се оказа проблемът, защото очевидно не можа да бъде преглътнат.

Ангажиментите, които ще поемем по отношение на формулата за управление е нещо, което ще изработим заедно в нашите колективни органи и в коалицията и ще обявим ангажиращо. Така че ще има абсолютна яснота много конкретно как ще подходим към този въпрос. Но ние стоим на позицията, с която завършваме този парламент. Споразумението, което предложихме, е това, за което ще търсим възможност да се управлява България. Въпросът е избирателите да ни дадат тази сила."

Както Клуб Z писа, очаква се от обединението да изготвят "обществен договор" с избирателите, като в интервю за БНР миналия уикенд Петков даде заявка, че няма да участват в управление без да е подписано от другата страна споразумението такова, каквото бе предложено на ГЕРБ.

Малко след това изказване преговарящата от името на Борисов депутатка Рая Назарян нареди на медиите да отразят "истината". А тя била, че отиваме на избори не защото ГЕРБ реши да напусне преговорите от петия път, а защото отказала да се съгласи с дата за смяна на шефовете на службите. Споразумението било подписано от провалилата се кандидат-премиерка Мария Габриел, не и от обединението. От ПП-ДБ обаче твърдяха и продължават да твърдят, че няма как да подпишат документ, за който на практика не са се споразумели.

Иначе и днес Христо Иванов коментира авторството на спорните текстове за служебния кабинет в Конституцията. Преди него Борисов каза, че не знае чии са, защото не е участвал в процеса, а Пеевски, без изненада, хвърли вината върху Иванов.

"Аз, както винаги, отказвам да възпроизвеждам срещи, които са се случили при закрити врата. Нашата позиция на ПП-ДБ беше ясна: ние предложихме модел, в който редовното правителство продължава да действа като служебно. След консултации с ръководството на ГЕРБ и ДПС се стигна до другия възможен модел. Той има своите предимства. Не търсим начин да се разграничаваме. Бяхме пратени на избори преди да можем да завършим конструкцията. Имаше конституционна комисия, тя е работила. Идеята, че един човек е казал някакви неща и всички като овчици са се наредили, е унизителна за Народното събрание", заяви той.

"Няма как да казваш :"Не знаех какво пише в Конституцията. Аз не знам кой преговаря, аз не знам кой е Калин Стоянов, аз не знам какво пише в Конституцията". Стига толкова, да си поемат отговорността", допълни по адрес на Борисов и Кирил Петков.

А Атанас Атанасов за пореден път призова сегашният МВР министър Стоянов да не влиза в състава и на служебния кабинет Главчев. От ообединението нямат доверие, че той ще е част от организирането на честни избори.