Държавата плаща 10 млн. лв. на частната фирма "Евролаб" и получава лабораторията, в която над 10 години частната фирма контролираше влизащите у нас храни през граничния пункт "Капитан Андреево". Това съобщи земеделският министър в оставка Кирил Вътев пред производители и преработватели на плодове и зеленчуци, цитиран от БНР.

Това, според Вътев, е добра сделка, тъй като, при едностранно прекратяване на договора от страна на държавата, неустойките ще бъдат далеч по-високи.

Скандалът гръмна по време на правителството на Кирил Петков, когато за пръв път бе осветено, че всъщност фитосанитарният контол на "вход" в целия Еврозъюз е частен. А Петков и много други свързаха фирмите, които го държат, че реално се владеят от Христофорос Аманатидис-Таки и Размиг Чакърян - Ами.

Тогава дори Кирил Петков обяви "победа" и каза, че "ами, няма вече Ами на границата!" Вместо това обаче... падна правителството.

Случаят придоби публичност и като "Таки-маки" - според запис, на който шефът на БАБХ проф. д-р Христо Даскалов установява, че му носят "тука едни документи", разбирай - торба с пари, за да не се меси по контрола на границата.

Оттогава "Евролаб" води каскада от съдебни дела срещу държавата, като по тях имаше и парадоксални случаи - как например председателят на ВАС (който като шеф участва с много намален коефициент в "случайното разпределение" - б.р.), се пада и по четирите дела, свързани с "Евролаб.

Пресмяташе се, че става въпрос за бизнес, който освен че пропуска неизвестно какви храни към пазарите на ЕС, прави по 5 млн. лв. на ден.

"След много сериозни усилия и юридическа кореспонденция, БАБХ постигна нещо, което смятам, че е голям успех. Срещу 10 млн. лв. съществуващата лаборатория на "Капитан Андреево", в която работеше "Евролаб 2011", ще премине в ръцете на държавата и никой там повече, освен държавата, няма да контролира плодове, зеленчуци и храни за човешка консумация", каза днес министър Вътев.

За сравнение, той посочи, че при възможно едностранно прекратяване от страна на БАБХ следва да се заплатят неустойки в значително по-голям размер и да се водят дълги съдебни процеси.

Лицензът на частната лаборатория се прехвърля на Агенцията по храните и така контролният капацитет на ГКПП "Капитан Андреево" става такъв, че там няма да има никакви опашки от камиони.

С извънсъдебно споразумение се цели да се намали дължимият размер на обезщетението на 10 000 000 лв., а всички подобрения в сградата, извършени от фирмата, както и цялото лабораторно оборудване и машини да останат в собственост на Агенцията по храните. Със същото споразумение се прехвърля и акредитацията на лабораторията.

"Таксите за изследванията ще влизат изцяло в държавния бюджет, категоричен е министър Вътев. По този начин ще бъде прекратена възможността дружеството да търси, включително по съдебен ред, многократно по-големи неустойки, обезщетения за вреди и пропуснати ползи, каквито се дължат, съгласно експертизата на вещото лице.

И не на последно място, ще бъде спестено време, необходимо за съдебните процеси и дължимите по тях значителни разходи."

Така на "Капитан Андреево" вече ще работят две лаборатории за проверка на плодове и зеленчуци и това, според независима оценка, е по-изгоден вариант за държавата.