Българи са сред основните участници в най-опасните престъпни мрежи за трафик на хора в ЕС с цел трудова и сексуална експлоатация.

Това се казва в доклад на Европол, огласен днес.

Сред главните трафиканти на хора са също румънци, сърби и украинци.

В ЕС действат 821 опасни престъпни мрежи, свързани с търговия с наркотици и преди всичко кокаин, цигари, трафик на хора и изнудване. Най-често участниците в тези организации са от страни от Западните Балкани, главно от Албания, а също така от Турция и Мароко.

Пазарът на наркотици е един от основните източници на насилие в ЕС и на приходи за организираната престъпност, каза Верлинден – вътрешната министърка на Белгия. Прането на пари и корупцията са заплаха за върховенството на закона и основните свободи, добави Верлинден, цитирана от БТА.

Според еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс тези групи са склонни да заплашват и подкупват съдии, министри и служители на Европейската прокуратура.

Вътрешната сигурност на ЕС е заплашена от дейността на тези групи с общо 25 000 членове от 112 националности. Половината от тях са свързани с търговията с наркотици, изтъкна шефката на Европол Катрин де Бол. По думите й 86 на сто престъпните организации имат и законен бизнес, най-често в строителството и хотелиерството, и така се перат пари.