Гръцкото правителство ще представи в четвъртък молба за шестмесечно продължаване на „кредитното споразумение“ с европейските му партньори, каза днес говорителят му Гавриил Сакеларидис.

Още не се знае дали Еврогрупата (финансовите министри на Еврозоната) ще я оценят като достойна за дискусия на нова извънредна среща в петък.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле каза пред телевизия Цет Де Еф, че единственото, което би приел би било молба за шестмесечно продължение на сегашната гръцка програма.

Крайнолявото правителство на Алексис Ципрас отказа това в понеделник.

„Не става дума за продължаване на кредитна програма, а за това дали сегашната спасителна програма ще бъде изпълнена, да или не“, каза Шойбле.

Обаче германският министър на икономиката Зигмар Габриел, лидер на социалдемократите, които са младшият партньор в коалиционното правителство, приветства знака, че гръцкото правителство иска да преговаря.

Американският министър на финансите Джак Лу днес се обади на гръцкия си колега Янис Варуфакис, за да го призове към конструктивност и да го предупреди, че страната му ще пострада от провал на преговорите.

Лу „призова Гърция да намери конструктивен път напред с Европа и с Международния валутен фонд“, каза негов говорител, посочвайки двама от главните кредитори на страната. САЩ са основният акционер в МВФ.

Сегашната гръцка програма изтича на 28 февруари. Ако се откаже от нея, страната губи спасителните заеми, без които не може да посрещне следващите вноски по дълга си. Това я води към дефолт и напускане на Еврозоната.

Тя единодушно предлага на Гърция да продължи с шест месеца мразената от народа ѝ програма и през това време да договори нейното облекчаване.

Правителството на Ципрас отказва да продължи програмата и да получи от партньорите си „мостов заем“ за няколко месеца, с който да посрещне непосредствените си нужди, докато договаря разсрочване на дълга и прилага икономически мерки алтернативни на сегашния режим на икономии.