Един от най-активните български евродепутати - Петър Витанов, няма да се кандидатира за нов мандат на предстоящия на 9 юни вот.

Това обяви самият Витанов днес.

Потомственият социалист влезе в ЕП като номинация на БСП, но през годините се утвърди като вътрешна опозиция на лидерката Корнелия Нинова, което му коства членството в партията.

"Няма да участвам в предизборната кампания. Водил съм разговори с много хора и партии, но прецених, че в момента не бих искал да се ангажирам" - заяви Витанов днес пред журналисти в Страсбург.

До последно се смяташе, че той и останалите евродепутати на Столетницата, може да се явят от други листи, като сочена като най-вероятна бе тази на "Левицата". Причината е, че всеки един от тях е в обтегнати отношения с "Позитано" 20 и няма да получат места в бъдещата й листа. Засега това направи само Елена Йончева, която, както е известно, прие да е номинация на Делян Пеевски и ще намери място в листата на ДПС.

По повод своята работа в ЕП и критиките на тясното ръководство на БСП, че не е отчел дейността си, днес Витанов уточни: "Моят отчет е от няколко десетки страници и е представен на партията. Смея да твърдя, че съм един от активните депутати. Удовлетворен съм от нещата, които съм свършил. Но най-важното – не съм отстъпил на йота от принципите си, от разбиранията си и от тези на българските леви хора, които са ме избрали. Затова искам да им благодаря за възможността."

Социалистът беше определен от EU Matrix за най-влиятелния български евродепутат, а днес получи признание и за най-активен представител от България в класацията "Лидери в здравната политика" (Health Policy leaders 2024), която измерва влиянието при формирането на политики в ЕС в областта на здравеопазването.