Софийският градски съд "от входната врата" прекрати обвинението срещу Константин Сулев. Прокурорът от най-ниското ниво - районна прокуратура - неволно се прочу със своите действия срещу Петьо Петров - Еврото, неговата дясна ръка и момче за всичко - Кристиян Христов, като към тази преписка бе присъединен и Борислав Сарафов.

Свръхактивността на прокуратурата - под старото ръководство на Иван Гешев - избухна на 29 май 2023 г. с публикуване на снимката на Сарафов с Петьо Еврото в "8-те джуджета". Така след "джуркане" на няколко наблюдаващи прокурори Константин Сулев бива изтеглен чак четвърти подред (това става в 02:36 ч след полунощ. Предишният - трети наблюдаващ прокурор, е изтеглен 1 мин. по-рано - бел. ред.).

Той обаче е хиперактивен по делото, а Петьо Еврото и Кристиян Христов биват обвинени по два текста от НК - че са банда за принуда на магистрати и за незаконни записи.

Еврото бе изтърван по много интересен начин след акция в Драгалевци, но по това време вече Гешев и заместникът му Борислав Сарафов бяха в открита война и едва ли у някого остана съмнение, че главната мишена на тази проверка е била друга - не Петьо Петров (междувпрочем частта, касаеща Борислав Сарафов, все още си е пратена по компетентност при адхок прокурора за разследване на главния - съдия Даниела Талева, и не есе е чувало да е прекратявана, б.р.)

Властта обаче на върха на прокуратура се смени и самият Константин Сулев се сдоби с обвинение, че е извършил престъпления по служба, Според обвинението с част от тях е навредил на Петьо Петров - Еврото (като е нарушил правата му), а с друга част според обвинителния акт е облагодетелствал Иван Гешев. Прокурорското обвинение срещу него е за това, че е разпоредил Кристиян Христов да бъде задържан за 72 ч. (това е същият младеж, който бе арестуван пред БТА, преди да даде пресконрефенция). Така пък е облагоделествал Гешев, защото Христов щял да изнесе нелицеприятни твърдения за него.

Защитата на прокурора днес отбеляза, че магистратите имат функционален имунитет и е невъзможно, извършвайки действия като прокурор - повдигане на обвинения, привличане на обвиняем, разпореждане за 72 часа арест - той да извършва престъпление.

Съдия Аделина Иванова изчете буквално сразяващо за прокуратурата 30-минутно определение. В него тя напълно се съгласи с доводите, че няма как прокурор, работещ в съответното звено на държавното обвинение, избран по редовен начин за наблюдаващ прокурор, да върши престъпления при действия по служба.

Тя даде пример: че и прокурор може да извърши престъпление по служба, ако например участва в комисия, която трябва да одобри малка обществена поръчка и изнесе данни към единия от участниците в търга.

Поради това тя прие, че прекратява делото, без изобщо да го върне на прокуратурата за отстраняване на някакви недостатъци в обвинителния акт. Тъй като съдът е анализирал, че не само няма данни за престъпна деятелност, за която конкретно обвиняват Сулев, а няма данни за извършване на каквито и да било престъпления.

Решенито й може да се обжалва пред апелативния съд.