Парламентарната временна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, не събра кворум и на днешното си заседание.

По-малко от десет минути след обявения начален час, председателят ѝ Никола Минчев ('Продължаваме промяната – Демократична България") отбеляза, че проверката на кворума показва, че има петима народни представители членове на комисията.

Той посочи, че с оглед на последните изменения на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание е отпаднала възможността да може да се открива заседание на комисия дори и при липса на кворум.

В дневния ред имаше една точка - обсъждане и гласуване на доклад на Временна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около убития Мартин Божанов.

"Кворумът на комисията "Божанов" беше бутнат, от ГЕРБ, ДПС, БСП", констатира депутатът Настимир Ананиев.

Опозиция ли е БСП?

От БСП твърдят, че са единствената истинска опозиция на "модела ГЕРБ". И с особена гордост изтъкват, че са единствената партия, която не е влизала в коалиция с Бойко Борисов (макар да имаше сериозни слухове, че подобна коалиция почти е била договорена малко преди създаването на кабинета "Денков").

По един от най-важните казуси обаче - съдебната реформа и проблемите в правосъдието, част от които е и казуса с Нотариуса - от БСП в повечето случаи са били заедно с ГЕРБ и ДПС. Тези три партии бламираха промените в Конституцията през 2015 г., след което тогавашният правосъден министър Христо Иванов подаде оставка.

Иван Гешев бе избран за главен прокурор, а Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ и с подкрепа от БСП. Единственият принос на социалистите към съдебната реформа е, че подкрепиха премахването на специалните съд и прокуратура.

Това бе поредното бламиране на заседанието на комисията от партньорите ГЕРБ и ДПС.