Имената на няколко магистрати, полицаи и адвокати, свързани с дейността на застреляния през януари Мартин Божанов - Нотариуса, са били установени през 2022 г. от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" - МВР (ГДБОП) и подадени към Софийска градска прокуратура (СГП). Предоставена е детайлна справка за събраните данни в хода на проверката на дирекцията, послужили за образуване на разследване от СГП.

Това пишат днес от фондация „Антикорупционен фонд“. Макар и с уговорката, че това е само предварителна оперативна информация, събрана от МВР – оттам пускат факсимилета - какво е имала ГДБОП за групата на Нотариуса. Най-меко казано - информацията към 2022 г. в МВР е достатъчно богата.

Това е и същото дело, за което след убийството на Нотриуса, от СГП заявиха, че били на финала с обвинителен акт и а-ха да влезе в съд... Последното послужи за доста "шеги и закачки" по адрес на прокуратурата, която бе изпреварена от убийците на Божанов.

Проверката на ГБДОП стартира от среща на Ивайла Бакалова и Николай Стайков от АКФ с тогавашния министър Бойко Рашков. Мартин Божанов е разследван заедно с поне двама от неговите "десни ръце" - бившето ченге Емил Писков и бившият съдия Велимир Атанасов.

Какво пише вътре

В разработката съществена част са показания на жена, която разказва, че е заплашвана и тормозена от Божанов, и която твърди, че е била свидетел на срещи, на които са „уреждани дела предвид близките му отношения с прокурори и съдии“ (с голяма вероятност това е бившата му съпруга – по-точно една от бившите - която официално даваше сведения срещу него, б.р.).

Тя посочва поименно и трима съдии, като конкретизира, че веднъж е обсъждано дело на „лице, по-известно с прякора Брендо“.

Имената са заличени, но се виждат "съдия В., съдия П. Д. и съдия Г. У." Самата свидетелка заявява, че никога не е виждала Мартин Божанов да предава пари кеш на магистрати, но това правел Велимир Атанасов (бивш съдия от СРС, днес адвокат) по повод „оправяне на дела“.

Но пък Нотариуса подарил на дама магистрат „бижута, мобилни телефони и чанти“.

Въпросната свидетелка - бивша съпруга, е автор на още два сигнала от 2022 г., касаещи престъпната дейност на Божанов и сие.

В единия от тях с номер 812100-4247 от дата 11 март 2022 г. тя твърди, че:

„… е била свидетел на две срещи на Божанов с И. Г. (по времето, когато той е бил ръководител на Специализираната прокуратура), проведени в началото на 2017 г. Същата не може да предостави информация за разговора помежду им“ и т.н., тъй като се усамотили.

Казва се и че Мартин Божанов е помагал на едно семейство "при съществуващи проблеми с правосъдието“ (в публичното пространство излезе, че това вероятно са сем. Арабаджиеви, върху които се стовари именно Спецпрокуратурата – бел. ред.).

Свидетелката е уверена, че Божанов разполага с компромати за определени магистрати, което му позволявало да ги контролира. Даже се посочва поименно един съдия, на когото не се давали материални стимули, а слушал групата, само заради контрола, който тя имала над него.

Тези компромати – без особена изненада – били създавани със съдействието на Любена Павлова-Петрова, бившата съпруга на Петьо Еврото (части от прословутите оргии дори се появиха публично, след като Любена реши да дава интервюта срещу Петьо Еврото – бел. ред.). Някои от тях били със секс сцени с лица от същия пол.

За заснемането на компроматите Божанов имал имот в Гърция, за който ключове давал на магистрати. За беда на участниците - той обаче бил оборудван с видеонаблюдение.

Свидетелката дори посочва конкретно, че флаш паметите с компрометиращи данни се съхранявали от Божанов в апатамента на майка му (прелюбопитно е прокуратурата и следствието дали и как са реагирали на тази информация и най-вече къде са резултатите  – бел. ред.).

Нещо повече – полицаите заключават, че доказателствата за множество телефонни разговори между Любена и Божанов, както и тяхно съвместно пътуване до Гърция само за часове, напълно кореспондират със заявеното от свидетелката. Още повече, че по това време Любена вече е известна на службите и е обект на проверка именно за търговия с влияние в съдебната власт по историята „Осемте джуджета“.

За да узакони произхода на 1,5 млн. лв., които прибрал от бизнесмен – вносител на техника, за да му оправя делата, Божанов дори бил назначен на работа във фирмата на въпросния човек с месечна заплата от 10 000 лв.

Поименно освен вече известния Велимир Атанасов, тя посочва и адвокат Калин Чанков – чрез тях двамата Божанов извършвал „престъпната си дейност по оправяне на дела“. А с бившето ченге, сега адвокат Емил Писков, Нотариуса работел в един офис.

Божанов, Писков и Велимир Атанасов доказано са осъществили комуникация с прокурор Мима Куцкова, преди тя да образува важно за тях дело, по което после поела лично да ръководи разследването, пише още в справката.

Ревност към „конкуренцията“

Интересен сюжет е, че някоя си прокурор Н. З. посещавала Петьо Еврото „на втория етаж на Джуджетата“, което явно не оставило Нотариуса много доволен. Документирано, според показанията, той казвал, че „тя трябвало да целува само неговата ръка“.

Припомняме, че с началото на разплитането на историята с Нотариуса Борислав Сарафов директно нападна Невена Зартова – тогава шеф на Софийската районна прокуратура, която многократно обвини, че е виновна за проникването на групата на Нотариуса в СРП.

Писков, Божанов, жена му Гергана, която е служител на ГДБОП и бившата прокурорка, после административен съдия Маргарита Немска пък доказано са пътували заедно в Турция през ГКПП-"Капитан Андреево". После административното дело – след като е отстранена от МВР Гергана Божанова, се пада при.. съдия Маргарита Немска пише още в справката. Тя – никога няма да познаете! – не си прави отвод, а я възстановява (макар че прокуратурата точно това опроверга преди дни б.р.).

Споменат се поименно и полицаят от столичното 3-о РПУ, който правил множество справки и – вместо Мартин Нотариуса да му дава данни за подземния свят в качеството си на „доброволен сътрудник“, данните течали наобратно - от районното към Нотариуса.

С друг свой авер - полицай от ГДНП, също посочен поименно, пък Мартин Божанов уреждал стартирането на преписки срещу хора, които после мачкал.

Бившата съпруга изнася и че „в престъпната дейност на Божанов участват служители на СОБТ“ – като посова конкретни малки имена и че някои участвали в "мръсни поръчки" за заплахи и насилие на хора (въпреки осъществения натиск, МВР така и не можа да разкрие свои хора, които са пазили пред клуба на Божанов - "SS").

Свидетелката поднася „на тепсия“ на ГДБОП още и данните как Божанов чрез врътката с ЕГН през 1999 г. е скрил бившите си криминалистични регистрации, както и е прикрил факта, че е влизал като арестант в Бобов дол и в Софийския затвор.

В справката се споменават и добилите вече публиност сведения от съдия Владислава Цариградска (която по същото време търси помощ от Съдийската колегия на ВСС – безуспешно, б.р.), как Божанов я е заплашвал, съпроводено с мощна „кафява“ кампания срещу нея в т. нар. медии „Пик“ и Блиц“.

В детайли се описва как бандата е набелязвала недвижими имоти - най-вече с големи площи, в идеалния център на София, на хора без наследници и т.н.

„Във връзка с гореизложеното може да се направи обосновано предположение, че е налице организирана престъпна група с цел набавяне на имотни облаги от страна на Мартин Ангелов Божанов, адвокат Велимир Атанасов… и други неустановени към настоящия момент участници във връзка с престъпения по чл. 209 и др. от НК…

… Установи се, че те (участниците в престъпния сговор) приемат предложения и обещават да упражнят влияние при вземане на решение от страна на длъжностни лица, работещи в правосъдната система“, заключават още антимафиотите.

Посочени са и конкретни членове от НК, като единият е 321 – за организирана престъпна група.

Цялата справка на ГДБОП говори, че е работено активно. Тя е с обем от 28 страници, в които се изреждат телефонни номера, установени са разговори и трафични данни, дялови участия, лица, които са свързани с Божанов или серийно „подават сигнали“ срещу неговите врагове и мишени…

Дали целият оперативен труд, безспорно положен от ченгетата, по тази история (така и не) стигна до съд – може всеки да прецени.