Новоразчетени пасажи от папирусов свитък, който е бил заровен под слоеве вулканична пепел след изригването на Везувий през 79 г., може би хвърлят светлина върху последните часове на Платон, велкия древногръцки мислител, ключова фигура в историята на западната философия, съобщава "Гардиън".

Ново изследване установи, че древният ръкопис съдържа неизвестен досега разказ, описващ как Платон е прекарал последната си вечер - слушал е музика, изпълнявана на флейта от тракийска робиня. Философът – ученик на Сократ и наставник на Аристотел, се смята, че умира в Атина около 348 г. пр. н. е.  Според описанието в намерения източник, въпреки че е тежко болен, с висока температура, съзнанието му е достатъчно ясно и намира сили, за да критикува музикантката за липсата ѝ на ритъм. Разчетените думи дават основание да се предполага, че Платон е бил погребан в посочена от него градина в Атинската академия - първия университет в света, който той основава, в непосредствена близост до Mouseion. Преди това се знаеше само най-общо, че е погребан в Академията.

При представяне на резултатите от изследователската работа в Националната библиотека на Неапол проф. Грациано Ранокия от университета в Пиза, който оглавява екипа, отговорен за разчитането на карбонизирания свитък, описа откритието като „изключителен резултат, който обогатява нашето разбиране за древната история ”.

„Благодарение на най-напредналите техники за диагностика на изображения, най-накрая сме в състояние да четем и дешифрираме нови части от текстове, които преди това изглеждаха недостъпни", посочи ученият.

Текстът също така разкрива, че Платон е бил продаден в робство на Егина (най-големият остров в Сароническия залив, на около 27 км от Атина - бел. ред.), вероятно още през 404 г. пр. Хр., когато спартанците завладяват острова, или алтернативно - през 399 г. пр. Хр., малко след смъртта на Сократ.

„Досега се смяташе, че Платон е бил продаден в робство през 387 г. пр. Хр. по време на престоя си в Сицилия в двора на Дионисий I от Сиракуза“, каза Ранокия.

„За първи път успяхме да разчетем поредици от скрити букви от папирусите, които бяха обвити в множество слоеве, залепени един за друг през вековете, чрез процес на развиване, използвайки механична техника, която разрушава цели фрагменти от текст.“

Ученият добави, че способността да се идентифицират тези слоеве и практически да се пренастроят към първоначалните им позиции, за да се възстанови текстовата приемственост, представлява значителен напредък по отношение на събирането на огромни количества информация. Работата все още е в начален етап и пълното значение на откритието ще стане ясно едва през следващите години.

 

Свитъкът е бил запазен в богаташка вила в Херкулан (Херкуланеум) и открит през 1750 г. Смята се, че е принадлежал на тъста на Юлий Цезар. През годините учените са се опитвали да дешифрират свитъците, намерени в тази вила, известна като Вилата на папирусите.

Доменико Камардо, археолог от проекта за опазване на Херкуланеум, сравнява въздействието на изригването на Везувий върху Херкуланеум, древен римски крайбрежен град близо до Помпей, с хвърлянето на атомна бомба върху японския град Хирошима по време на Втората световна война.