Централни хали в София отварят на 23 май.

Те ще заработят отново след мащабния ремонт и възстановяване на оригиналния вид и функции на сградата, извършен от Kaufland България.

Инвестицията е за 50 млн. лв., а проектът е съобразен изцяло с препоръките на Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерство на културата.

Реставрираният „Покрит пазар“ на София ще работи за всички клиенти от 7.00 до 23.00 часа всеки ден, като на разположение за тях ще бъдат близо 15 000 качествени и изгодни стоки, повечето от които от български доставчици и производители. Общо над 170 са българските доставчици на месо, риба, млечни храни, хляб и плодове и зеленчуци, които ще представят стоката си под покрива на Централни хали. 

На ниво „сутерен“ в сградата, новият собственик, с помощта на специалистите от Регионален исторически музей – София, е социализирал археологическото наследство от Древна Сердика. До разкритите още през 2000 г. останки от защитната стена на Улпия Сердика и римска баня е обособена зона за история и култура, до която всеки желаещ може да се докосне напълно безплатно и не е обвързано с покупка от търговската зона.

Там ще бъдат разположена и най-голямата детска книжарница в България Greenwich Junior. 

Обновеният паркинг към Централни хали е с капацитет от 69 паркоместа само за клиенти на търговските обекти в сградата.