Анна Гин е журналистка и писателка, живее в украинския град Харкив. Тя даде специално разрешение на Клуб Z да публикува Дневника ѝ на български.

13 май 2024 година

Как сте там? Питат ни хора от цял свят.  Нас, харкивчаните.

Ние сме нормално. Не се предаваме. Вярваме в ЗСУ (Въоръжените сили на Украйна – бел. прев.) и се молим за нашите момчета.

Битките в предградията са постоянни, чуват се и тук, поне при нас, в Салтивка.

Както казваме тук: „Думка“.

Всички мои познати тези дни се обаждат на фронта на „своите“, питат от какво имат нужда. Желанието да помогнем с каквото и да е направо ни влудява – такъв, типично харкивски „сърбеж“.

Жените на кучешката площадка половин час днес спориха какво оръжие трябва да раздадат на харкивчани – автомати или пушки. Олена, майката с бебето, казва:

„Моят балкон е идеално място за картечница.“

Това говорят хората в реалния живот.

А във виртуалното пространство в същото време става нещо учудващо. Само за вчерашния ден аз получих дванайсет различни съобщения във вид на скрийншоти от различни „лидери на мнения“.

– Събирайте куфарите! Крийте се! Утре – окупация!

Не разбирам защо се прави това. В Харкив тези неща „не работят“.

Когато съмнителните телеграм-канали пишат “съдиите и прокурорите ги евакуират от града!“, ние просто се обаждаме по телефон на познат съдия:

– Как си?

– Нормално.

– В града ли си?

– Да.

И това е. „Предателството“ е отменено.

Всяко едно „вливане“ на дезинформация може да бъде проверено за една минута. От началото на вражеското настъпление не съм видяла нито паника, нито истерия. Както и нито една опашка или затворен магазин.

И най-накрая: Харкив беше, е и ще бъде украински град. Преди да прочета мерзката дописка на актьора Антин бях сигурна, че това е аксиома за всички. Оказа се, че не е.
Гадост.

(Украинският актьор и писател Антин Мухарски, който сега гастролира в Испания, на 11 май във Facebook коментира публикуваните по-рано в мрежата видеа и снимки, направени същия ден в Харкив от украинския фотограф Ян Доброносов.

„Докато няма коли и обстрели, абитуриентите се готвят за бала“, написа Доброносов.

На видеото са абитуриенти, които репетират валс на улицата в центъра на Харкив, а техният хореограф на руски коментира танца и стъпките им.

Въпросният актьор пише, че това е призив към руснаците „да спасяват „руският свят“, а в отговор получава купища възмутени коментари от жителите на Харкив, в които те го съветват да не дава акъл от чужда страна, а да се върне в Украйна и да се срещне в Харкив с тези деца, които избраха да останат в родината си и да оказват съпротива, да живеят истински свой живот в своя град, а не да чакат руснаците – бел. прев.).

---

На 24 февруари 2022 година Русия нахлу в Украйна. От първите часове на инвазията Харкив постоянно е под обстрел и бомбардировки. Към началото на 2022 г. населението на Харкив е повече от 1,4 милиона души, което го прави втория по големина град в Украйна. След 24 февруари стотици хиляди са принудени да напуснат града, преселвайки се в други региони или напускайки страната.

Но все пак днес в града живеят стотици хиляди хора. Как оцеляват те в днешните условия, как се опитват да живеят пълноценно и достойно ни разказва във „Военният дневник на една харкивчанка“ украинската журналистка и писателка Анна Гин. 

Превод Валентина Ярмилко