Служебният премиер Димитър Главчев имал уверението на Министерството на електронното управление, че удостоверяването на машините за гласуване върви по план.

Това заяви самият той в началото на правителственото заседание в сряда.

"Екипите работят и се очаква в празничните дни от 24 до 26 май да бъде приключен", декларира Главчев.

И въобще подготовката за изборите 2 в 1 си вървяла по план. Макар че преди време премиерът направи предупреждение, основание за което изборни експерти не откриха, че обявяването на официалните изборни резултати ще се забави, защото двата вота правели по-трудно обработването на гласовете.

Той определи като "предизборна пушилка" казуса с процентите на увеличението на пенсиите, което окончателно остава 11 на сто, както беше предвидено първоначално. Миналата седмица разчетите на НОИ показаха, че ръстът трябва да е с 1 на сто по-малък, ако се следва швейцарското правило. Това доведе до внасяне на искане на извънредно заседание на НС от страна на ПП-ДБ, на което да се получат разяснения от правителството за смаления процент. В резултат служебният кабинет, оглавяван от дългогодишен кадър на ГЕРБ, последно заемащ длъжността на шеф на Сметната палата, се активизира, а Надзорният съвет на НОИ ускорено се коригира под погледа на доскорошния си началник и сегашен служебен социален министър Имайло Иванов. Така вчера беше официално съобщено, че увеличението се запазва 11 на сто за радост на пенсионерите. От ПП-ДБ продължиха да настояват за заседанието на НС, което обаче и.д. председателката на парламента Росица Кирова обясни, че не може да стане бързо, най-ранно другата седмица.

"И то в съответствие с всички правила - как се определя размер на пенсии и кой е органът оправомощен, за да извърши това. Не може и пенсиите на хората да са предизборен плакат, или някакъв друг вид, агитационен материал на политическите сили. Взехме решение в съответствие със закона", заяви днес Главчев.

Третата тема, която коментира служебният премиер, който от известно време е и външен министър, е политическата ситуация в Скопие след изборите. Той повтори, че България подкрепя европейската перспектива на Република Северна Македония, но страната трябва да извървя пътя за това, ако има желание. Главчев напомни, че това минава през спазване на всички международни договори, включително и за добросъседство, подписан с България, и от 2022 година във формат за целия Европейски съюз.

"И тогава мисля, че не биха били имали никакъв проблем. Няма в никакъв случай ние да сме пречка за Република Северна Македония да се присъедини към Европейския съюз при условие, че спазват всички договорки от 22 година досега", заключи служебният премиер.