Собственикът на Симеоновския лифт "Витоша ски" АД обвини институциите, че не правят достатъчно за решаване на проблемите на въжения транспорт в България. 

На фона на публичния дебат за спирането на Симеоновския лифт, свързващ от 1983 г. столичния квартал "Симеоново" и намиращата се на над 1800 м надморска височина хижа "Алеко", компанията разпространи позицията си по казуса.

Малко след това пресцентърът на Министерския съвет съобщи, че служебният премиер Димитър Главчев е разпоредил на ДАНС да направи проверка за спирането на съоръжението.

"Не е рационално с ремонти да се поддържат отдавна амортизирани съоръжения, които при нужната нормативна среда, могат да бъдат заменени с най-модерните, които да се използват от софиянци и гостите на града. До този извод стигна и Столична община.

Да припомним, че с решение на Столичен общински съвет беше наета външна фирма, която да даде становище за едно от съоръженията. Платиха се 50 000 лв. от общинския бюджет и заключението е същото - трябва да се монтира ново съоръжение", обясняват от компанията, която приватизира лифта през 2007 година.

В позицията се посочва, че съдът на две инстанции е отменил заповедта на главния архитект на общината, задължаваща дружеството да ремонтира лифта „Княжево- Копитото“.

Собственикът на Симеоновския, Драгалевския и Княжевския лифт критикува, че модернизацията на съоръженията се политизира "за пореден път".

"Винаги, когато спре поредното съоръжение поради моралната си и физическа износеност, този спор се възобновява, започват се безпочвени обвинения срещу "Витоша ски" АД, че могла, но не искала да модернизира съоръженията, чертаят се решения и след известно време всичко се забравя. До следващия път", посочва се в разпространената до медиите позиция.

"Витоша ски" настоява държавата да осигури подходяща за модернизацията нормативна среда (което означава да разреши новото строителство на съоръжения на територията на природния парк - бел. ред.) и след осъществяването на инвестицията институциите да я приемат и въведат в експлоатация.

Освен това има и други "сравнително малки проблеми, за решаването на които ние сме изоставени от институциите", жалва се инвеститорът. Сред тях са, че докато съоръженията са били стопанисвани от Столична община, не са купувани резервни части от фирмите производители, по пиратски начин е била подменена цялата електроника на Симеоновския лифт, нанесени са били и необратими щети по съоръженията. 

Като проблеми се посочват и незаконната реституция на територията на съоръженията, както и застрояването на трасетата под Симеоновския лифт. "Кабинките са в критична близост до тези сгради", отбелязват от компанията.

"Витоша ски" твърди още, че е платила около 6 млн., за да поддържа живота на съоръженията през годините.

От дружеството отдавна настояват, че според промените от 2012 г. в Закона за горите подмяната на съществуващите лифтове започва с промяна на статута на територията под самите тях, която в момента се води горска. Същевременно планът за управление забранява изключването на всякаква земя от горския фонд на територията на природния парк. Планът допуска подмяната на съществуващите лифтове, но, за да се подмени един стар лифт по същото трасе, следва да се сменят фундаментите и стълбовете. Тази подмяна по смисъла на ЗУТ е строителство, а ново строителство (съгласно действащия план за управление) е забранено.

Според природозащитници обаче няма никакви забрани по отношение на промяната на лифтовите съоръжения. Нещо повече – планът препоръчва да се подменят или демонтират морално остарелите съоръжения, представляващи опасност. Планът за управление не разрешава строеж на нови ски съоръжения.

Междувременно Столичният общински съвет обяви днес, че на 23 май свиква извънредно заседание за спрените лифтове на Витоша. Искането за това е на съветниците от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и "Спаси София".

Вчера столичният кмет Васил Терзиев обеща най-малко един лифт на Витоша да заработи до края на мандата му.