Владимир Путин иска да замрази войната с Украйна, като е готов да преговаря за прекратяване на огъня по сегашната линия на конфликта. Това съобщава Ройтерс, като се позовава на четирима източници от Кремъл.

Според информацията, ако не успеел да се споразумее с Киев и Запада, Путин бил готов да продължи да воюва.

Ройтерс цитира трима източници, за които твърди, че са запознати с дискусиите в обкръжението на руския президент, според които той бил "разочарован", защото Западът "възпрепятствал преговорите", а украинският президент Володимир Зеленски напълно изключва възможността за такива.

Всъщност става дума за добре познатите "условия", които след нахлуването в Украйна, Москва поставя, за да спре конфликта - да запази всички територии от съседката си, които вече е завзела.

И тъй като подробности за разговорите между Путин и неговото най-близко обкръжение рядко "изтичат", спокойно може да се предположи, че Путин лично е разрешил или наредил разкриването на тази т.нар. вътрешна информация, целяща да го представи като умиротворител.

Един от източниците на Ройтерс казва буквално: "Путин може да се бори толкова дълго, колкото му е необходимо. Но той е готов и за прекратяване на огъня - за замразяване на войната".

Какво обаче би означавало това?

Замразяването на руското нашествие в Украйна в настоящата ситуация би означавало, че Путин ще запази значителни части от четирите украински области Луганск, Донецк, Запорожие и Херсон, които бяха анексирани от Русия през септември 2022 г. Той, разбира се, няма да има пълен контрол над тези региони, защото по същество не ги контролира изцяло.

"Путин ще каже, че сме спечелили, че НАТО ни е нападнала и сме запазили суверенитета си; че имаме сухопътен коридор към Крим, което е вярно", разяснява "опорките", които руският президент ще използва за вътрешна употреба, един от източниците.

Експертите отдавна предупреждават, че руската диктатура ще използва един замразен конфликт или прекратяване на огъня, за да се въоръжи допълнително, "да приспи" за пореден път Запада с усещане за сигурност и по-късно да нанесе още по-силен удар.

Назначаването на новия министър на отбраната Андрей Белоусов (65 г.) съответства на тези цели. Според наблюдатели неговата мисия е да превърти изцяло във военна икономиката на Русия.

Анонимните източници на Ройтерс обаче не коментират нищо за новия министър на отбраната. Вместо това те твърдят, че Путин не желаел по-нататъшна мобилизация, тъй като първото масово изпращане на войници на фронта през септември 2022 г. е довело до спад в популярността му.

Украйна и САЩ са много скептични

На въпрос на Ройтерс говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговаря, че Русия не иска "вечна война". Путин обаче я започна през февруари 2022 г. и според международната общност е единственият, който може да я прекрати незабавно. 

Според Ройтерс говорител на Държавния департамент на САЩ е подчертал, че всяка мирна инициатива трябва да зачита "териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници". Русия е единствената пречка пред мира в Украйна. "Кремъл все още не е проявил значителен интерес към прекратяване на войната си, дори напротив", е заявил говорителят.

В миналото Киев тълкуваше предполагаемата готовност на Русия да разговаря като опит да прехвърли вината за войната върху Украйна. Путин и хората му многократно са отричали, че планират война преди нахлуването през 2022 г. Поради това не може да се вярва, че и сега той ще спази каквото и да е споразумение.

Кулеба: Путин е отчаян - лъжливо говори за мир, защото иска да провали срещата в Швейцария

В коментар за статията на Ройтерс украинският външен министър Дмитро Кулеба обяви в Х, че "Путин отчаяно се стреми да провали срещата за мир в Швейцария на 15-16 юни".

"Той е изплашен от успехите ни. Антуражът му изпраща фалшиви сигнали за предполагаема готовност за прекратяване на огъня, въпреки факта, че руските части продължават бруталната атака срещу Украйна, докато техните ракети и дронове валят над украинските градове и общности. В момента Путин няма никакво желание да прекратява агресията срещу Украйна. Само принципният и обединен глас на световното мнозинство може да го накара да избере мира пред войната. Това е целта на срещата за мир. Затова е толкова изплашен. И затова е много важно колкото може повече лидери от всички континенти и части на света да присъстват. Когато целият свят се обяви в подкрепа на възстановяването на пълната сила на Устава на ООН и международното право, Русия ще бъде принудена да избере мира".