Утвърждаване на европейския икономически модел, при който доходите растат, а неравенството намалява - вместо модела “постна пица с бухалки за бизнеса”. 

Това е визията на ПП-ДБ за икономически растеж. За нейното реализиране е нужно огромното мнозинство за нормална европейска България да излезе да гласува на 9 юни.

Европейска икономика за европейски доходи означава разпределяне на данъците към по-голямата част от населението под формата на заплати, пенсии, средства за образование, здравеопазване и публична инфраструктура - прозрачно и предвидимо. От ПП-ДБ поемат ангажимент да не се вдигат данъците и да се осигурят условия за нормален бизнес чрез ефективно правораздаване и независими регулатори, които защитават конкуренцията и потребителите. Подкрепата за българските предприятия ще стане чрез програма за финансиране на машини и оборудване в рамките на допустимите държавни помощи. 

Други мерки в икономическата програма на коалицията са: решаване на проблема с недостига на работна сила с развитие и популяризиране на професионалното образование и обучение, програми за квалификация, привличане на специалисти; решение за приемане на България в сухопътен Шенген и еврозоната и улесняване на търговията и туризма в рамките на ЕС още тази година; ускоряване на процеса по издаване на визи и за сезонна работа и подпомагане привличането на кадри от чужбина за туристическия сектор; ефективно и опростено административно обслужване за облекчаване на административната тежест за бизнеса.

Развити региони и условия за по-добър живот във всяко кътче на България

Ще бъде продължена политиката на ПП-ДБ за насърчаване на ефективното местно самоуправление и прозрачно разпределение на парите за общински проекти - така че средствата да достигат до най-много хора, независимо кой кмет е на власт. Предвижда се и подкрепа за туризма като стратегически сектор за развитие на регионите. Заложено е и подобряване на свързаността и инфраструктурата чрез довършване на стратегическите пътни и железопътни проекти - без кражби с чували и чанти, с прозрачност и ефективност при всички обществени поръчки.

Ефективно и прозрачно управление

Програмата на ПП-ДБ разписва мерки за осигуряване на по-бързи и по-лесни услуги за бизнеса и гражданите - на едно гише и с приоритет върху най-важните задачи - поне 70% намаляване на административната тежест. Това ще стане с дигитализиране на услугите, премахване на изискването за печати и документи на хартия, дигитализация на всички оставащи хартиени регистри чрез централизирана система.

Предвижда се опростяване на лицензионния, разрешителен и регистрационен режими за бизнеса и по-широко въвеждане на уведомителен режим, реално електронно управление, което да гарантира удобство за гражданите, сигурност на данните и оптимизация на процесите, както и стартиране на проект за пилотно дистанционно гласуване.

Намаляване на неравенствата и стимулиране на неактивните хора да работят

Акцент е поставен и върху политиката за намаляване на неравенствата в диалог с бизнеса и синдикатите и постигане на минимална работна заплата, която достига 50% от средната брутна заплата в страната.

Максималният месечен размер на необлагаемите вноски, които могат да бъдат инвестирани в третия стълб от страна на работодател, ще се увеличи от 60 на 120 лева.

Специален фокус е изведен върху включването на неактивни и безработни лица и младежи под 30 г. чрез таргетирани програми за включване в заетост или обучение, финансиране на професионалното обучение в сферите с най-голям недостиг и висок икономически потенциал, както и мерки за качествено подобряване на живота на хората с увреждания.

Справедливост, честни конкурси, без институции-бухалки

Акцент в програмата на ПП-ДБ е продължаване на съдебната реформа и попълването на институциите на съдебната власт с независими и компетентни професионалисти, както и приемане на новия Закон за съдебната власт с гаранции за независимост на съда и отчетност на прокуратурата. Планът на ПП-ДБ е приоритетно да се попълни съставът на Комисията за противодействие на корупцията с политически неутрални членове, избрани по правила, одобрени от Европейската комисия, както и да се въведе практика за максимална публичност и проверка на интегритета при избор на ръководствата на регулаторите.

Сигурна и достъпна енергия за домакинствата и бизнеса

ПП-ДБ планират да продължат политиката за осигуряване на независимостта, сигурността и предвидимостта на българската енергетика и подобряване на гъвкавостта на енергийната система. Планирано е да се засили и регионалното сътрудничество със съседните държави-членки от Европейския съюз и Енергийната общност за регионално сътрудничество, както и да се създаде рамка за сътрудничество с други държави-членки до 2025 г.

Устойчиво земеделие за качествена българска храна

Политика за справедливо разпределение на субсидиите за сектора от националния бюджет и европроектите с увеличаване на субсидиите за малки и средни земеделски производители е предвидена в управленската програма на ПП-ДБ. Плановете им включват и подпомагане на българските земеделци да се кооперират, организиране на събирателни тържища и фермерски пазари, както и категорична заявка за  прекратяване на злоупотребите и източването на евросредства за земеделие.

От ПП-ДБ са категорични, че програмата може да се реализира само ако бъдат гарантирани справедливи, прозрачни и стабилни държавни финанси. Предвижда се целенасочена политика се предвижда за запазване на дефицит до 3% и на настоящите данъчни ставки, включително плоския данък, както и за присъединяване към еврозоната в кратки срокове, чрез активни и последователни действия. Акцент е поставен и върху въвеждане на механизми за увеличаване нивото на собствените приходи на общините и за повишаване на финансова независимост на населените места.

Предвидено е намаляване на административната тежест и опростяване на процедурите за данъчна отчетност на микро- и малките предприятия; надграждане на онлайн системата за обществено проследяване на състоянието на държавните финанси и изпълнението на държавния бюджет; ефективно използване на националните и европейски инвестиции; засилен контрол върху обществените поръчки и държавните разходи.