"Тази година на зрелостния изпит по БЕЛ е отчетен най-високият резултат в брой точки, откакто  се провеждат такива изпити – 58,48. Той е с няколко десети по-добър от досегашния рекорден резултат, отчетен през 2008 година."

Това обяви на брифинг в петък служебният министър на образованието Галин Цоков, след като вчера излязоха резултатите от матурите. На какво точно се дължат тези внезапни образователни успехи, не стана съвсем ясно от пространното изложение на образователните власти.

По думите му миналата година този брой точки бил с 8,4 по-нисък, а именно 50,12.

“По този начин средният успех по БЕЛ тази година е "Добър" 4,32, а миналата година беше 3,93. Тоест има едно сериозно нарастване на средния брой точки, достигнати от учениците, както и  се покачва средният успех”, твърди министърът.

Той отчете спад с със 7 на сто на слабите оценки, спад с 6 на сто на средните оценки и намаляване на добрите оценки.

„Забелязва се ръст на много добрите оценки. А отличните такива са 6,5 на сто”, обяви министърът, изпълнен със задоволство на фона на обявените в края на миналата година катастрофални резултати от международното изследване PISA.

„За втория зрелостен изпит по профилиран предмет средния брой точки е 67,18. Това съответства на "Много добър" 4,72. Миналата година този брой точки е бил 62,11 и средният успех е бил "Добър" 4,48. Основното нарастване на оценките се наблюдава при най-популярните изпити за втори предмет при зрелостниците – английски език и биология”, отчете министърът.

Намалява делът на слабите, средните и добрите оценки за сметка на много добрите, отличните и оценките 6.00 на държавния зрелостен изпит по български език и литература.

Максимален брой точки от матурата по български език и литература имат 24 зрелостници. През миналата година такъв резултат е имал само един дванадесетокласник. 

Повишаване на резултатите имало във всички региони, твърдят още от МОН. Значително увеличение отбелязват Кюстендил, София-област, Перник, Пазарджик, Видин и Велико Търново.

Средният резултат на зрелостниците е по-висок в сравнение с 2023 г. и по отношение на изпитите по математика, информатика, биология, информационни технологии, география и др. 

Имало по-високи нива на мислене, прилагане, а не само възпроизвеждане на знания, твърди Цоков. "Това няма да бъде бърз процес, ще се случи плавно в образованието. Разглеждам го като приемствеността в образованието и мотивираността в системата дава своите резултати. Днес е едно доказателство за това", продължи той.

Външното оценяване не било оценяване на отделните ученици, а на образователната система, на отделните випуски, обяви министърът. Въпреки че на практика оценките след 7. клас са вход за различните училища.

За НВО след 4. клас МОН също отчита скок на точките. „Средният брой точки по БЕЛ е 72,6, което съответства на "Много добър" 4,97. По Математика точките са 70,53”, подчерта Цоков.

Учениците, които имат отлични оценки и по двата предмета са 15 570, което е с 50 на сто спрямо миналогодишния брой.