Американското Министерство на правосъдието и Федералната комисия по търговията (FTC) са постигнали споразумение да продължат антитръстовите си разследвания за доминиращата роля на Microsoft, OpenAI и Nvidia в областта на изкуствения интелект.

Това съобщава "Ню Йорк таймс", позовавайки се на два запознати с темата анонимни източници.

Според постигнатите договорености правосъдното министерство ще има водеща роля при разследването дали Nvidia, най-големият производител на чипове за изкуствен интелект, не е нарушил антитръстовите закони на САЩ. Федералната комисия по търговията, от своя страна, ще бъде основният орган, проучващ поведението на OpenAI и нейния ChatGPT, както и на инвестиралата 13 млрд. долара в нея Microsoft.

Двете агенции са водещи в усилията на администрацията на Байдън да ограничи властта на най-големите технологични компании, отбелязва американското издание. След подобна договореност от 2019 г. американското правителство започна да разследва Google, Apple, Amazon и Meta. Оттогава Вашингтон съди всяка една от тези компании за нарушаване на антимонополното законодателство.

През юли миналата година Федералната комисия по търговията разследва дали OpenAI е нанесла вреда на потребителите чрез събирането на данни. От януари институцията проучва и стратегическите партньорства между технологични гиганти и стартиращи компании в областта на изкуствения интелект. Те засягат например инвестициите на Microsoft в OpenAI и тези на Google и Amazon в Anthropic, както и други казуси.

САЩ изостават от Европа в регулирането на изкуствения интелект, пише "Ню Йорк таймс", припомняйки, че миналата година представителите на Европейския съюз се споразумяха за важни правила за най-рисковата употреба на бързо развиващата се технология и други нейни аспекти.

Миналия месец във Вашингтон група сенатори публикуваха законодателни препоръки за изкуствения интелект. Те призоваха за отпускане на годишни разходи в размер на 32 млрд. долара за стимулиране на водещата роля на САЩ в тази област. Сенаторите обаче не изискаха представянето на конкретни нови регулации.

Председателката на Федералната комисия по търговията Лина Хан коментира през февруари, че агенцията се опитва да открие „потенциални проблеми още в самото начало, а не години, години и години по-късно, когато проблемите вече са дълбоко заложени и са много по-трудни за решаване“.

Nvidia, OpenAI и Microsoft са в центъра на вниманието като едни от най-печелившите от възхода на индустрията за изкуствен интелект, което повдига въпроси за тяхната доминация.

Microsoft отчасти е структурирала миноритарния си дял в OpenAI така, че да избегне антитръстовия контрол. През март технологичният гигант нае по-голямата част от персонала на Inflection AI, друг стартъп за изкуствен интелект, и лицензира технологиите му. Тъй като сделката не представлява стандартно придобиване, тя може да се окаже по-трудна за проучване от страна на регулаторните органи, отбелязва "Ню Йорк таймс".