"Дали сме, или не сме, в опозиция, отдавна не зависи от нас. Опозиция сме по волята на българския народ. А ако чакаме месеци, години, заради грешките на ГЕРБ и ДПС, избирателите да се върнат при нас, това ще граничи с престъпна глупост."

Това коментира в четвъртък следобед по бТВ в "Лице в лице" Радан Кънев, който беше избран за втори мандат за евродепутат с внушителен брой преференции - около 50 хил.

На 9 юни коалицията ПП-ДБ претърпя сериозна изборна загуба като не само остана трета на предсрочните парламентарни избори, но и загуби близо половината от електората си от вота за НС от миналата година. Демонстрираното внушително разочарование доведе на следващия ден до оставката на лидера на "Да, България" Христо Иванов, който освен това обяви, че няма да стане и депутат. Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов каза само, че ще иска вот на доверие от съпартийците си. Доста по-голямо е мълчанието от "Продължаваме промяната" като единствено съпредседателят Кирил Петков първо заяви, че ще обмислят в дълбочина, а днес в отговор на пресконференцията на Бойко Борисов - се закани "Гледайте реванша". Петков няколко пъти повтори вече, че ще бъдат в опозиция.

"Държахме се като по-добре облечено и по-възпитано „Величие“, но не от Ветрино, а от центъра на София", беше свръхкритичен пред бТВ Радан Кънев.

„Няма да взема отношение по въпроса (дали „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ трябва да отидат на среща с ГЕРБ – б.р.), но категорично ще подкрепя това, което вече чух от нашите лидери и то е, че изборният резултат показа недвусмислено, че мястото ни е в опозиция на следващото управление“, посочи той.

Според него изборният резултат ясно показва, че "ние не сме подходящи участници във властта и имаме нужда от време – не да седим „диван чапраз“ и да чакаме, а да се променим политически така, че отново да сме на нивото на хората, които традиционно ни подкрепят".

Евродепутатът с втори мандат заяви още, че от ПП-ДБ са станали жертва на самите себе си.

„Няколко пъти, когато бяхме по-силни от ГЕРБ, ние не намерихме формулата за управление с тях. Намерихме я едва тогава, когато ПП и ДБ заедно се оказахме по-слаби от ГЕРБ“, поясни той.

Втората причина за провала на последните избори той вижда в това, че от позицията на по-слабите са проявили „умопомрачителна и граничеща с откровена глупост суета“. И още:

„Ние хвърлихме тези двадесетина души в изпълнителната власт буквално на кучетата – да бъдат разкъсани от най-голямата партия в парламента, която не носи никаква отговорност“.

Третата грешка на ПП-ДБ той очерта като „допусната грешка за носенето на отговорност за ключови министри, които се оказа, че не са наши“.

„И четвъртата ни грешка е, че в един 4-годишен период от време ние си позволявахме да печелим гласовете на избирателите чрез една популистка радикализация на вота, която не отговаряше на политическите реалности в страната, т.е. държахме се като едно по-добре облечено, по-добре образовано и по-възпитано „Величие“ от Ветрино, но всъщност от центъра на София“, каза още той.

Според Радан Кънев отговорността на ГЕРБ за неосъществяването на ротацията е било много по-голяма, но той посочи, че е опасно да се премълчават грешките на ПП-ДБ, защото така от коалицията няма да имат "анализ за това какво правим оттук нататък".

"Способни ли сме да променим организационната си структура, да променим процеса на вземане на решения, посланията си", запита още Кънев.

На въпрос дали ще се включи по-активно във вътрешнополитическия живот, след като в позиция във фейсбук той обяви, че семейството му се връща обратно в България, той ще бъде тук основно, Кънев потвърди: Категорично, да.

Той обясни, че не може да бъде "луксозно оттеглен в Брюксел в тази критична ситуация".

Но специално подчерта няколко пъти, че това не бива да се тълкува като лидерска заявка.

"Аз ще работя без да се домогвам до лидерски амбиции", каза Радан Кънев.

"Оттук нататък гласът ми ще се чувства по-ясно. Това, което направи Христо Иванов, беше изключително достойно. Ние нямаме ясен път напред, трябва да обсъждаме пътя напред, единственото, което знаем е, че пътят досега е грешен. Хората, които не осъзнават сериозността на ситуацията - и в цяла Европа, те бъдеще в политиката нямат", добави избраният отново за евродепутат.

По думите му Христо Иванов е показал, че има много сериозно бъдеще политиката. "Не съм доволен, че излиза от НС, парламентарната работа е много отговорна, особено в опозиция", добави по отношение на лидера на "Да, България".

Радан Кънев коментира и поисканото доверие от ДСБ от лидера Атанасов - "въпросът е доверие за какво, няма как да се иска доверие за досегашната политика, тя е в миналото. Разбирам, че той иска доверие в бъдеще, въпросът е дали ще го заслужи".

На въпрос дали коалицията на ДБ с ПП трябва да продължи той отговори: "Вярвам в истинската консолидация на демократичната общност. Тази коалиция е стъпка в тази посока, разтурянето ѝ ще е стъпка в обратната посока".

Но попитан дали е достатъчно коалицията да бъде запазена в сегашния си вид, той беше категоричен - не, ще бъде на ръба на оцеляването на следващите избори, убеден е политикът от ДСБ.

"Трябва в рамките на седмици да надраснем нивото на сегашната си коалиция, да осъзнаем отговорността си пред обществото, да предложим дългосрочна визия и ценности", смята той.