ГЕРБ е готова да направи правителство на малцинството, обяви тази сутрин изненадващо лидерът на партията Бойко Борисов.

Досега той не участваше формално в преговорите. Лидерът на ГЕРБ пращаше "дамския си екип", провалил се при предходните такива. За времето от обявяването на изборните резултати досега не се чу официално за водени лидерски разговори в Банкя, по телефона, с есемеси, по манастири... и изглеждаше като Борисов да не се е втурнал лично да търси подкрепа.

И до днес публичните му призиви остават само по адрес на "Продължаваме промяната-Демократична България". Той чака да му върнат жеста на подкрепа на кабинета "Денков (без Габриел)". Защото, както многократно заяви - той само с ДПС няма да управлява.

Днешният му анонс и предизвестената реакция на движението, че ще подкрепи мандата на ГЕРБ обаче дават заявка именно за това: двете формации ще управляват заедно и че се търси трети за плаващи мнозинства и многозначителни липси от пленарна зала. Ако едно такова правителство мине, то Борисов ще лавира между различните партии. Многократно сме виждали назад в годините как той прави това, при това съвсем успешно.

Но ръката на спусъка ще бъде тази на Делян Пеевски - олицетворен със синонима #КОЙ през 2013 г. и съпредседател днес на партията, която тогава направи кабинета "Орешарски" възможен, а когато той стана невъзможен - го свали.

"Онзи четвъртък ДПС заяви на всички тези, които не се умориха да разгръщат митологемата за преяждане с власт, че е партия, за която изразът "властта не е самоцел" не е клише. Ние няма да жертваме ценностите заради властта", обяви тогавашният лидер Лютви Местан при дебата по оставката на кабинета "Орешарски", малко след като партията сне доверие "онзи четвъртък" от правителството с БСП.

Години по-късно бившият председател на движението ще признае: "Властта на Орешарски щеше да бъде пометена след няколко месеца от гнева на улицата. По-нататъшно управление щеше да доведе до катаклизми - да се свали правителството не с легитимни средства, а под уличен натиск. Съдбата на кабинета на Жан Виденов щеше в сравнение да изглежда като желан край."

Десет години по-късно, въпросът ще последва ли ГЕРБ съдбата на БСП, ако реши да направи правителство с ДПС, звучи легитимно, макар ситуацията да е различна, а обществената енергия от многохилядните упорити, продължили над 400 дни анти "Орешарски" протести (апропо, лидирани и от ГЕРБ) да не е видима. От знаковия Кърджали в предизборната кампания Пеевски направи мек римейк на взривяващата реплика на почетния председател за порциите във властта, давайки заявка, че ДПС влиза през парадния вход.

Още не знаем обаче какво той ще поиска и дали "митологемата за преяждане с власт" (по Местан) няма да си прокара отново път още с първите решения на новия Министерски съвет. Шенген, еврозона, помощ за Украйна, средствата по ПВУ може и да са богоугодни дела, които да оправдаят правителство на всяка цена, но същото това правителство има и оперативни задачи за решаване.

Така, покрай мантрата на служебния премиер Димитър Главчев за основната функция на временния кабинет да организира честни избори, една частна компания получи разрешение да строи НЕдетска болница на гърба на държавната, бе направен опит да се промени българската позиция за Сребреница, сменени бяха шефове в служби (случайно или не, единият кадър на ПП, а другият неофициално предлаган от ДБ за вътрешен министър).

Борисов пожъна това, което сам пося. Това е общото становище на различни "лози" (по Тошко Йорданов, ИТН). Завидният синхрон с Пеевски всеки ден да се удря по управлението "Денков" с цел сриване на ПП-ДБ постигна целта си (разбира се, не без помощта на самото обединение). Но в замяна ГЕРБ получи 140 000 гласа и един депутат по-малко, както и ДПС на шията.

И докато Борисов мълчеше в първите дни след вота, Пеевски го пришпори в официална позиция: започвай разговори за кабинет, готов съм. А когато стана ясно, че не си е осигурил подкрепа за председател на парламента в считани за близки до ДПС медии се появиха оди на радостта за мъдростта на Движението. Както си е редно - с призиви за пенсионирането на неспособния лидер от Банкя.

Днес пък съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов привнесе с нова интрига: по оградата на Борисов имало разположени снайперисти. Пита се: кой страхува лидера на ГЕРБ. Последващите спекулации са ясни отсега. Страхува го #КОЙ, който е на шест гласа от реалната власт.

Величината "Величие"

Заедно ГЕРБ и ДПС имат 115 народни представители - с шест по-малко от мнозинството от 121. За да има солидна подкрепа обаче са нужни много повече от шестима. Историята помни как ГЕРБ изкарваше депутати от болница, а председателката Цвета Караянчева броеше "телата" на напускащите в този момент пленарната зала депутати на левицата, само и само да отчете кворум.

За гласуване на правителство обаче са нужни гласовете на 50 на сто плюс 1 от присъстващите, а не от състава на НС. Назад в годините това е предизвиквало емоции: може ли точно определен брой депутати точно днес да се успят за работа. Въпросът е валиден и днес. Той се отнася с пълна сила към "Величие" с нейните 13 депутати.

Новата парламентарна сила е все така загадъчна и непоследователна в действията си. Формалният й лидер Николай Марков вярно закъсня за заседание и не се закле като депутат от първия опит. Но обясни закъснението си с това, че е бил на среща с контактьори от "три партии", които му показвали компромат с искането партията да подкрепи и Рая Назарян от ГЕРБ за председател на НС, както и правителство.

И докато Марков обясняваше тези неща, негова депутатка не изключи възможността "Величие" да подкрепи кабинет от ефира на БНР. После пък идеологът Ивелин Михайлов обяви, че ще изключва депутати, ако пак гласуват с ГЕРБ. Визират се шестимата, подкрепили Анна Александрова за шеф на комисията по изготвяне на парламентарния правилник.

Какво мисли формацията в седмицата, в която се водят консултациите и контурите на кабинет или ще се очертаят, или не, ние не знаем и до днес. В неделя лидерът на новата парламентарна сила трябваше да говори пред общественото радио след ПП-ДБ, ИТН, БСП и "Възраждане", но когато дойде неговият ред, водещият обяви, че г-н Марков не вдига телефона си. Той изрази надежда, че политикът е в добро здраве.

Плаващи мнозинства

Така към днешна дата е ясно само едно - ако кабинет на малцинството по един или друг начин мине, то той би се радвал на плаващи мнозинства. И в парламента различни решения ще срещат подкрепата и на опозицията ПП-ДБ. По чисто идеологически причини. В 49-ото НС пък "Възраждане" и ИТН многократно действаха в услуга на ГЕРБ и ДПС, когато от обединението се опъваха. В годините назад Борисов демонстрира, че може да опитоми и "Атака", и ВМРО, и НФСБ, и "Воля", и "Български възход" и пр., и пр. Когато той влезе триумфално във властта през 2009 г. със своите 117 депутати, започна мистериозен разпад на малки парламентарни групи, чиито отломки декларираха принадлежност към ГЕРБ. 

Начини има. Но те няма да гарантират стабилност. И нито ще отърват ГЕРБ от публичното говорене, че диктува не Банкя, а хотел Берлин, нито ще пожалят ДПС от "митологемата за преяждането с власт".