Чатботовете с изкуствен интелект все още не могат да бъдат личната ни новинарска агенция, показва експеримент на Nieman Lab, съобщи Engadget.

В него те са поискали от ChatGPT, един от най-развитите модели в момента, да предостави линкове към важни, ексклузивни истории, публикувани от 10 издатели, с които OpenAI има сделки на стойност милиони долари.

Вместо това ChatGPT уверено си измисля цели URL адреси, явление, което в сферата на изкуствения интелект нарича „халюциниране“

Изданията са Associated Press, The Wall Street Journal, Financial Times, The Times (UK), Le Monde, El País, The Atlantic, The Verge, Vox и Politico. ChatGPT дава напълно фалшиви адреси, които при отваряне дават познатата грешка 404 - защото не съществуват. Линковете изглеждат истински - започват с правилното име на домейна. 

Говорител на OpenAI признава пред изследователите:

"Все още изграждаме преживяване, което комбинира разговорните способности с най-новото съдържание от новините, като осигурява ясно авторство и връзки към източника — подобрено изживяване, което все още е в разработка и не е налично в ChatGPT.“

Издателите продължават да подават години журналистика на компанията за обучение - защото им се плаща добре. AI компаниите поглъщат и съдържанието, което е публикувано от всеки, който не си е осигурил договор с тях - по-малки медии и милиони хора по света. Според шефа на AI в Microsoft Мустафа Сюлейман, всичко в интернет е "свободен софтуер", затова могат спокойно да го ползват за обучение на AI модели.