Както се закани, подуправителят на БНБ Андрей Гюров, жали решението на антикорупционната комисия, която изненадващо, след като е от почти година на поста, реши да го обяви в несъвместимост. Заради това Гюров бе принуден да излезе в отпуск.

Той бе избран за подуправител по предложение на "Продължаваме промяната-Демократична България" и е сред кръга лица, които може да бъдат посочени за служебен министър-председател според последните изменения в конституцията. 

Той оспорва правните основания на Комисията за противодействие на корупцията (само името е ново, съставът е същия от Цацарово време, б.р.) за взетото решение. Изтъква, че такова може да вземе само управителният съвет на народната банка. Посочва и хипотезите в закона.

"КПК е надхвърлила своите правомощия като е приела акт за установяване на несъвместимост, защото по закон може само да проверява сигнали и да сезира компетентните органи, а не да установява несъвместимост.

Независимостта на членовете на управителния съвет на БНБ е гарантирана от Договора за функциониране на ЕС, Протокола относно статута на Европейската система на централните банки (ЕСЦБ) и на Европейската централна банка (ЕЦБ), както и от Закона за БНБ. Това многократно е потвърждавано в конвергентните доклади на ЕЦБ относно правната рамка за националните централни банки в ЕС. През 2022 г. Законът за БНБ беше изменен тъкмо по тези съображения, като правомощията за установяване на несъвместимост са предоставени единствено на управителния съвет на БНБ", посочва Гюров в съобщение до медиите.

"Освен това, решението на КПК е неправилно и незаконосъобразно поради неправилно приложение на закона и неизясняване на фактите. Не съм се намирал и не се намирам в положение на несъвместимост. Законът забранява участието като съдружник в дружества с неограничена отговорност (чл. 11, ал. 4, т. 4 ЗБНБ), но няма пречка членовете на УС на БНБ да участват в капитала на дружества с ограничена отговорност. Членството в управителните съвети на сдружения също не е забранено от ЗБНБ. Въпреки това аз съм напуснал тези управителни съвети много преди избирането ми за подуправител. Съгласно чл. 12, ал. 5 ЗБНБ се забранява осъществяването на дейност, каквато не съм извършвал, а и КПК не твърди да съм извършвал", посочва още бившият депутат от ПП.

Припомняме, че КПК реши да обяви в несъвместимост Гюров заради участия в сдруженията "Голф клуб -Благоевград" и "Балкански-Паница Институт за научни издирвания". Твърдението е, че е започнала проверка по сигнал на депутата от "Възраждане" Димо Дренчев. Любопитното е, че по твърдения на самия Дренчев е подал сигнала през март, когато Гюров вече е напуснал участия.

В цитирания от Гюров чл. 11 от закона за БНБ на подуправителите е забранено да са "едноличен търговец, неограничено отговорен съдружник в търговско дружество, управител, търговски пълномощник, търговски представител, прокурист, търговски посредник, ликвидатор или синдик, член на орган на управление или контрол на търговско дружество или кооперация с изключение на дружества, в които Българската народна банка има участия".

А чл. 12 гласи: "Управителят и подуправителите не могат да извършват друга дейност освен преподавателска или като членове на органите на дружества, в които Българската народна банка има участие, или на международни организации във връзка с дейността и, освен ако са назначени за служебен министър-председател по реда на чл. 99, ал. 5 от Конституцията на Република България. Те могат да извършват неплатена дейност с единодушно решение на управителния съвет, доколкото не е налице конфликт на интереси".