Странностите в Прокуратурата на Република България продължават с пълна пара - прокурорът от ОП-Перник Дилян Деянов сега ще се раздели с 20% от заплатата си за срок от 10 месеца.

Това дисциплинарно наказание му наложи днес Висшият прокурорски съвет, след дискусия на угасени монитори, продължила около час.

Около Деянов не е да няма информации и резки движения "две напред - едно назад" в последно време.

Още на 25 август 2023 г. от прокуратурата официално съобщиха, че Борислав Сарафов предлага на ВСС да наложи дисциплинарни наказания на седмина магистрати - четирима прокурори и трима следователи, по казуса „Осемте джуджета“ (естествено, това стана, след като властта на върха на ПРБ се смени на 16 юни - преди това нищо от изредените неща не правеше впечатление на държавното обвинение - бел. ред.).

Именно един от посочените за наказание бе Дилян Деянов. Като основание и.ф. главният прокурор (който пък действа в удивително единомислие с Висшия прокурорски съвет) сочеше, че пратена от него проверка...

"... е констатирала множество нарушения на следователите и наблюдаващите прокурори по осигуряване на своевременно, законосъобразно и успешно извършване на разследването и събиране в най-кратък срок на необходимите доказателства...

... Проверяващият екип е заключил, че допуснатото бездействие (за периоди между една и две години) от страна на магистратите по седем прокурорски преписки е довело до неоправдано забавяне на производствата."

Както вече се разбра - първо той прати на 4 юли екип от Апелативна прокуратура - буквално 3 седмици, след като Сарафов бе поставен в кабинета на Гешев (с едно заседание на "юруш", в един петък от страна на прокурорския ВСС). Целта бе да провери работата на споменатите магистрати - до един от закритата и любима на Иван Гешев и Сотир Цацаров спецпрокуратура.

Дисциплинарното наказание днес от ВПС дойде именно по члена за "неоправдано забавяне", а ако реши, магистратът може да го жали пред ВАС.

Но, както се казва - това не е всичко...

Деянов вече влезе в новините, след като му бе повдигнато обвинение заедно с Петьо Еврото и бившата му съпруга Любена Павлова. 

Ставаше въпрос за абсурдния начин, по който - след като по поръчка на Петьо Еврото спецпрокуратурата се стовари върху по-младия собственик на заводите "Изамет", иззети от Явор Златанов злато и пари, нищо че представляват официално веществено доказателство, биват върнати... на други хора. А именно - на Еврото и Любена.

Постановлението е на прокурор Деянов. Той бе обвинен, че е нарушил служебните си задължения, а другите двама - във вещно укривателство. На 13 септември ВСС отстрани Деянов.

ОПГ от тримата обаче така и не се състоя. През пролетта на 2024 г. държавното обвинение отново промени мнението си и обвиненията срещу магистрата са били свалени на 13 май - научихме от медийни публикации.

На съд от бившата "банда" отива само Петьо Еврото - за документна измама, защото фалшифицирал документи, благодарение на които получил споменатите "147 броя монети на обща стойност 106 763 лева и 1 брой златно кюлче с тегло 1000 грама, 23,88 карата, на стойност 109 718 лева... както и парична сума в размер на 550 000 евро, с левова равностойност 1 085 485,65 лева."

На 19 юни ВПС възстанови прокурор Дилян Деянов на работа.

А днес го наказа дисциплинарно.