Българите са най-големите скептици в 15 изследвани европейски страни по отношение на увеличаването на доставките на боеприпаси и оръжия за Украйна и най-много искат Европа да убеди Киев за мирно споразумение с Москва.

Това става ясно от огласен днес доклад на Европейския център за външна политика (ЕСВП). Негова автори са Иван Кръстев и Марк Ленард.

Докладът изследва обществените нагласи спрямо войната в Украйна в 15 държави – България, Чехия, Естония, Франция, Германия, Великобритания, Гърция, Италия, Полша, Португалия, Нидерландия, Испания, Швеция, Швейцария и самата Украйна. Проучването на общественото мнение е проведено от Datapraxis, YouGov, Norstat, Alpha Research и Rating Group.

Основни заключения

В цяла Европа има силна подкрепа за увеличаване на доставките на оръжия и боеприпаси в Украйна от нейните съюзници. Най-силна е тя в Естония (74%), Швеция (66%), Полша (66%), Великобритания (59%), Нидерландия (58%) и Португалия (57%). Най-много противници идеята има в България (63%), Гърция (54%) и Италия (53%).

Голяма част от европейците не са подготвени да харчат повече за отбрана въпреки войната в Украйна. Едва 25 на сто от българите подкрепят увеличаването на бюджета за отбрана, докато 40 процента са против (при средно 41,3% за ЕС). Подкрепата за увеличение на разходите за национална отбрана е най-силна в Полша (53%), Естония (45%), Швеция (41%) и Германия (40%). Преобладаващото мнение сред европейците е, че въпреки войната, тяхната страна не бива да харчи повече за отбрана.

Европейците са категорично против изпращането на войски в Украйна. Най-много на това се противопоставят в България – 90 на сто от анкетираните. Най-малко против са в Шве;ия – „само“ 54 процента. Въпреки това европейците обикновено са по-склонни да одобряват участието на техните национални войски във войната по различни начини. Става дума за предоставяне на техническа помощ на украинската армия или патрулиране на границата между Украйна и Беларус.

► Европейските нагласи спрямо войната могат да се разделят на три групи:

• 1 Такива, които искат Украйна да надделее над Русия. Това е „лагерът на справедливостта“. В него влизат Естония (68%), Швеция (54%), Полша (50%), Великобритания (46%) и Португалия (42%) Те смятат, че Европа трябва да подкрепи Украйна в борбата за връщане на окупираните територии;

• 2. Такива, които искат войната да свърши възможно най-скоро, или „лагерът на мира“. Тук сме твърдо на първо място. 61 на сто у нас смятат, че Европа трябва да подтикне Украйна към мирно споразумение с Русия. Следват Гърция (59%) и Италия (57%);

• 3. Тези по средата - „колебаещите се държави“. Сред тях са Франция (30% за връщане на територии, срещу 36% за преговори за мирно споразумение), Испания (32% срещу 31%), Нидерландия (36% срещу 31%), Германия (31% срещу 41%), Швейцария (29% срещу 42%) и Чехия (34% срещу 46%).

Европейците са скептични по въпроса дали Украйна ще победи Русия на бойното поле. Поне тук България не е на първо място. Голям брой от европейците смятат, че войната ще завърши със споразумение чрез преговори, като респондентите в Гърция (49%), Италия (48%), България (46%) и Испания (45%) са най-склонни да поддържат това мнение. Само в Естония преобладава мнението (38%), че Украйна ще спечели войната. В България 23% от анкетираните смятат, че войната в Украйна ще приключи в рамките на следващата година, докато 41%, смятат, че ще приключи в рамките на 1 до 5 години. 16% от българите смятат, че Русия ще спечели войната.

Военната сила на Русия е разглеждана като основната пречка пред украинския успех както от украинците, така и от гражданите на повечето европейски държави. Това мнение е най-силно изразено в Украйна (81%), Гърция и Естония (по 79%), България (76%), Чехия (74%), Полша (73%), Великобритания (72%) и Испания (71%).

Отделно у нас 63% смятат, че военната сила на Русия е голяма пречка. 14% я виждат като умерена, а 4% - като малка пречка. Само 3 на сто смятат, че този фактор изобщо не е пречка.

Европейците са разделени за ползите от приемането на Украйна в ЕС. Сред обществата с най-ниска подкрепа е това в България. 50 процента в страната ни смятат членството за лоша идея, а почти двойно по-малко, или 26 на сто – за добра идея. По-зле е в Германия – 54% скрещу 31%. Средното ниво в ЕС е 59 на сто „за“ срещу 20 на сто „против“. В отделните страни най-благоприятно настроени са жителите на Естония (58% срещу 27%), Швеция (53% срещу 28%), Испания (51% срещу 24%) и Полша (48% срещу 31%).

Същевременно българите са сред най-силните застъпници в ЕС (35% срещу 29% средно за Съюза) на идеята, че Украйна е културна част от Европа.

„Европейското обществено мнение спрямо Украйна се характеризира с поразителна стабилност. Обществената подкрепа за продължаване на доставките на боеприпаси за Украйна е стабилно и последователно в цяла Европа, но мнозинството от европейците се противопоставя на изпращането на западни войски в Украйна. Общото усещане е, че чрез изпращане на оръжие и финансова помощ ние ще укрепим силата на Украйна и ще я поставим във възможно най-добрата позиция да се стреми към приключване на тази война чрез преговори“, коментира Иван Кръстев - един от авторите на доклада.