Японският министър на дигиталните иновации Таро Коно обяви победа на своята война срещу флопи-дискетите - от този месец японската администрация спира тяхната употреба, съобщава Ройтерс.

За целта е трябвало да бъдат отменени 1034 административни регулации, които изискваха употребата на старата форма на памет десетилетия след като целият останал свят отдавна ги изостави.

Япония е известна от години с привързаността си към стари технологии като дискетите и факс-машините. По ирония на съдбата, причината е именно във високото ниво на технологизация в Страната на изгряващото слънце през 70-те и 80-те. Тогава местната администрация бързо възприема новите технологии и те стават част от административните регулации. Това обаче прави премахването им много по-трудно в бъдеще, поради застаряващото население и работна ръка. През 2018 г. тогавашният министър по киберсигурността призна, че никога не е ползвал компютър.

Флопи-дискетите са творение на IBM от далечната 1971 г. Представляват тънки и гъвкави магнитни дискове (от там floppy - увиснал, отпуснат, б.р.), които обаче са увити в квадратен пластмасов калъф, за да запазват формата си при съхранение и да се предпазва повърхността от мръсотия и нараняване. 

Първите дискети са големи - 8 инча, или 203 мм в диаметър, после идват 5,25-инчовите (133,35 мм) и най-накрая 3,5-инчовите (88,9 мм), които стават най-известни и най-масови. Тези с най-голям капацитет достигат 1,44 мегабайта - хиляди пъти по-малко от най-евтината флаш памет в момента. През 80-те дори в България има завод за първите два размера дискети - ДЗУ Стара Загора.

Младежите днес разпознават дискетите само по вида на бутона за запазване в повечето програми, но през 80-те и 90-те те са най-ползваната форма на преносима компютърна памет.