Софийският градски съд даде ход по същество на първото дело срещу Васил Божков. Както Клуб Z писа - то е, че хазартният бизнесмен е ръководел ОПГ за изнудване, длъжностни и корупционни престъпления, чрез които са спестени такси към хазната.

Общо подсъдимите са 10, а бизнесменът е предаден на съд като подбудител в съучастие с длъжностни лица от Държавната комисия по хазарта (ДКХ), които са допуснали да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта. Вследствие на престъпната дейност са нанесени щети на държавния бюджет в размер на 559 739 164,70 лева, като са събирани много по-ниски такси. 

Както е известно, точно в тази връзка Божков твърди, че до това се е стигнало след благоприятна за него законова поправка по времето на ГЕРБ. Той казваше, че това му е струвало около 60 млн. лв. подкупи, които е давал лично на самите върхове на партията на Бойко Борисов. По делото бе разпитван и бившият финансов министър Владислав Горанов, но "контраделото", заведено от прокуратурата по твърденията на Божков за подкупи, бе прекратено поради липса на доказателства.

На съд са предадени десет лица. Васил Божков, като организатор и ръководител на групата, а останалите девет - като участници в нея, част от тях в качеството на длъжностни лица от комисията по хазарта. Сред тях има и двама бивши председатели, както и съпругата на бизнесмена, посочи прокурорът по делото Ангел Кънев, цитиран днес от БТА.

Наказателното производство е образувано в закритата вече Специализирана прокуратура през 2019 г., каза той. Разпитани са над 250 свидетели, а обвинителният акт е около 3000 страници. 

В съдебната зала стана ясно, че е починал Стефан Найденов - един от пострадалите, и баща на двамата основни свидетели на обвинението - т. нар братя "Цеките".

Държавата предяви иск в размер на близо 630 милиона лева.

Адвокат Георги Гатев - защитник на Божков зави, че при изчислението на сумата е допусната грешка, защото част от нея е сметната два пъти. Подобно мнение изразиха и други адвокати.

Съдът реши, че искът на държавата няма да бъде приет, защото разглеждането му ще затрудни делото. 

Прокуратурата поиска да бъдат назначени също така резервен съдебен заседател и съдия.

Защитата на Божков поиска делото да бъде гледано по съкратена процедура (иначе казано: приема всички разпити и др., които са проведени на фаза разследване - няма да ги оспорва, б.р.).

Според друг защитник по делото - Илиан Василев, има допуснати нарушения в обвинителния акт, които нарушават правото на защита. Затова той поиска обвинителният акт да бъде върнат на прокуратурата. Проблеми в обвинителния акт видя и още един адвокат - Константин Симеонов.

Съдът не се съгласи с искането обвинителният акт да бъде върнат. Но няма да бъдат разпитвани всички близо 300 свидетели.

Без уважение беше оставено и искането на Божков да пътува в чужбина, тъй като има опасност да се укрие, допълва още БТА.

Както Клуб Z писа, бизнесменът вече бе предаден на съд по още едно дело - че е ръководел група за убийства и е осъществил опит за изнасиване, а трето дело - за укриване на кутурно-исторически ценности, по наша информация цикли безнадеждно.

В началото на годината стана ясно, че прокуратурата е отделила ново досъдебно производство и разследва дали Божков бил замесен в неуспешния атентат срещу Алексей Петров с гранатомет през 2015 г.