"Софийският градски съд разреши на СГП издаването на ЕЗА (европейска заповед за арест - б.р.) по отношение на Николай Н. Съдът прие, че събраните на досъдебното производство доказателства сочат наличието на обосновано предположение за съпричастност към престъпленията, за които е обвинен. Според съда е налице и реална опасност същият да се укрие, тъй като не е намерен на адреса му в Република България."

Това съобщават тази сутрин от СГС. Любопитно е, че става въпрос за Николай Николов - Паскал - той е чест от мегаделото "Митници".

По него бе задържана ефектно действащата по това време шефка на агенцията Петя Банкова, баща и син Марин и Стефан Димитрови от Хасково и бе обвинен Паскал. Оттогава Паскал се издирва.

Акцията стана точно преди да се разпадне т. нар. сглобка и точно след като "Митници" (без знанието на ГДБОП и прокуратурата) задържа близо 170 кг кокаин на порт Бургас. Цялата работа обаче се насочи към тогавашния главен секретар на МВР Живко Коцев (и опосредствено - към Бойко Рашков - б.р.), който в крайна сметка успешно бе свален и привлечен като обвиняем със същата "организирана престъпна група".

От съобщението на съда, се разбира, че Паскал знае, че има дело, както и че явно е установен контакт с него - защото съобщавал, че се лекува в чужбина:

"Обвиняемият знае за воденото срещу него наказателно производство, въпреки което не се завръща в страната под предлог, че се лекува в чужбина. Доказателства обаче за провеждането на такова лечение няма, поради което съдът приема, че не е налице обективна пречка за завръщането му в страната.

Обвиняемият не е посочил чрез упълномощен свой защитник адрес в чужбина, от който би могъл да бъде надлежно призоваван и въпреки че е уведомяван от своите защитници за хода на воденото срещу него наказателно производство, продължава да не се завръща в страната."

Решението на СГС за издаване на европейска заповед за арест подлежи на обжалване пред САС.