Икономиката на Китай расте много по-бавно отпреди, а частното потребление се свива. Ръководството на страната се събира от днес за четири дни на така наречения Трети пленум, за да определи курса на икономическата политика през следващите години.

От 5 часа всяка сутрин стотици хора се струпват на кръстовище в югоизточната част на Пекин, разказва в репортаж германската тв ARD. Много от тях са неквалифицирани работници на възраст над 40 години от съседния регион Хъбей - хора, които са особено затруднени на китайския пазар на труда.

"Правя всичко", казва 45-годишният Джан Ченг: "Пренасям товари, разтоварвам бетон или пясък, полагам плочки". Той разказва, че може да печели по 500 юана, което се равнява на повече от 60 евро, на ден, но тази сутрин на пазара на труда в Маджукяо няма работа за 500 юана. Една фирма предлага само 210 юана, или 26 евро, за 8 до 12 часа работа. Друга фирма плаща само 16 евро за един работен ден - доста под минималната работна заплата в Пекин.

"Необходими са всеобхватни реформи"

"За никого не е лесно да си намери работа", казва 33-годишен мъж. На синята му тениска е изписан надпис "Реализирай мечтите си". Преди време той е имал дългосрочна работа на строителни обекти, но сега почти няма големи строителни проекти, тъй като секторът на недвижимите имоти в Китай е в криза. Строителните компании са силно задлъжнели, икономиката расте много по-бавно от преди и много от местните власти нямат пари. Наблюдава се и спад на потреблението в Китай. След пандемията, когато мнозина трябваше да живеят от спестяванията си, хората държат на парите си.

Едва ли някой вярва, че Третият пленум, който се провежда само веднъж на всеки 5 години, може да поправи всичко това. Според Берт Хофман, който дълго време е работил за Световната банка в Китай, а сега преподава в Националния университет на Сингапур, на много нива трябва да се въведат реформи:

"По-доброто социално осигуряване на хората може да бъде един от елементите и да помогне за стабилизиране на потреблението." Това би могло да помогне и за стабилизиране на растежа, "което е това, което правителството иска да постигне. Но това изисква много всеобхватни реформи", казва Хофман.

Китай иска да бъде световен лидер

И реформите струват много пари. Правителството обаче предпочита да ги инвестира в други цели на икономическата си политика: Китай желае да бъде световен лидер в областта на новите технологии и да стане по-малко зависим от високите технологии от чужбина, особено от САЩ.

"Става въпрос за това да се намери баланс", казва Александър Дейви от Института за изследвания на Китай "Меркатор" (MERICS): "Как да се намери баланс между амбициозните икономически цели и необходимостта от създаване на повече социална справедливост?"

Хората имат ниски очаквания

Досега целите на икономическата политика бяха приоритетни. Въпреки че държавният и партиен лидер Си Дзинпин пропагандира "споделен просперитет", той не се възприема като приятел на социалната държава. Си съветва младите хора, като например безработните висшисти, да намалят очакванията си и да работят усилено, а частните компании трябва да подчинят амбициите си на идеологията на Си. Целите на комунистическата партия имат приоритет.

Затова експертите едва ли очакват Третият пленум да изпрати сериозен сигнал за либерализация и промяна, както това стана през 1978 година. На пазара на труда в Маджуцяо хората имат малко очаквания от своето правителство. Третият пленум е много далече за тях. "Просто искам да печеля повече", казва 33-годишният мъж със синята тениска. Дъщеря му вече е на 5 години и за детската градина трябва да се плаща. Той няма мечти. "За какво да мечтая?" - казва той с вдигане на рамене. Скоро ще навърши 40 години. Този ден той не може да си намери работа. Иска да се върне на следващата сутрин, в 5 часа. Понякога има работа, понякога не, просто трябва да имаш късмет, обяснява той.