Новото правителство на Великобритания си поставя три основни цели във външната си политика - продължаваща подкрепа за Украйна, рестартиране на отношенията с ЕС, и борба с климатичните промени, съобщиха от британското посолство в България.

Правителството на Киър Стармър, дошло на власт след историческата победа на Лейбъристката партия на 4 юли, се характеризира с "мисия", насочена към гарантиране на националната сигурност на Обединеното кралство, опазване на границите и стабилизиране на икономиката.

Непосредствено след изборите новоназначеният външен министър Дейвид Лами е посетил Берлин, Варшава и Стокхолм, а през уикенда е направил и първото си официално посещение в Израел и окупираните палестински територии. Министърът на отбраната Джон Хийли пък се срещнал с президента Зеленски в Одеса, а миналата седмица премиерът, външният министър и министърът на отбраната присъстваха на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

Като най-непосредственото и неотложно предизвикателство във външната политика на новото правителство е Украйна. Обединеното кралство ще работи с партньорите си за подновяване на международната подкрепа за Киев, като сигурността и успехът на страната са от основно значение за европейската и световната сигурност, обявиха от посолството.

На срещата на върха на НАТО във Вашингтон миналата седмица Великобритания потвърди ангажимента си за военна подкрепа за Украйна в размер на 3 млрд. паунда годишно до 2030/31 г. и за толкова дълго, колкото е необходимо, като пое ангажимент да ускори предоставянето на военна помощ за Киев и да допринесе с 40 млн. паунда за цялостния пакет за подпомагане на Украйна на НАТО, превръщайки се в третия по големина донор за пакета.

Вторият външнополитически приоритет на новото британско правителство е рестартиране на отношенията с Европа – като "надежден партньор, сигурен съюзник и добър съсед". Кабинетът се стреми да договори с ЕС амбициозен и широкообхватен пакт за сигурност и отбрана между Обединеното кралство и ЕС, поставяйки началото на ново геополитическо партньорство.

Трети приоритет на правителството на Киър Стармър е климатът. Лейбъристкото правителство ще се стреми да постигне договорените цели за нулеви нетни емисии и да възстанови глобалното лидерство на страната, необходимо за справяне с климатичната криза.

Предстоящата среща на Европейската политическа общност (ЕПО) в Бленъм, на която Обединеното кралство е домакин на 18 юли, ще бъде друг ключов момент за новото правителство. Повече от 45 европейски лидери ще се срещнат в Бленъм, за да обсъдят най-неотложните предизвикателства пред Европа. Министър-председателят е категоричен, че Обединеното кралство винаги е по-силно, когато работи в тясно сътрудничество с партньорите си.

Също така, на заседанието на ЕПО за пръв път ще присъстват НАТО, ОССЕ и Съветът на Европа, което подчертава значението на единството в отговор на различните конфликти и нестабилности вътре и близо до границите на Европа, които засягат интересите на Обединеното кралство и на континента. България ще бъде представена там от президента Румен Радев.

Двустранните отношения между страните ни стават все по-силни, особено след подписването на Съвместната декларация за стратегическо партньорство през октомври 2023 г., подчертават от посолството.