"Те! Те!"

Почти с вик Йордан Цонев от "кръга Пеевски" посочи тази сутрин поддръжниците на Ахмед Доган като хората, които "пробутват" в публичното пространство темата с етническата карта. Цонев бе гост в Нова тв, където за пореден път обяви, че имало етническо напрежение след избухването на войната почетен срещу непочетен председател на Движението. За пореден път говори за "българчета" и "помачета" (Както е известно, след 25 години по върховете на партията, Цонев наскоро обяви, че чул, че му казвали "българчето".)

"Г-н Доган, вземат ви партията! Вземат ни партията!" - твърди Цонев, който е зам.-председател на ДПС, че казвали етническите турци на почетния председател.

Именно Цонев поде темата с етническия мир - в първото си тв участие след разразилата се война - в бТВ. Без да дори да е питан по такъв въпрос, тогава той посочи фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" като пространството, в което се насажда етническа омраза. Затвърди го и днес. 

"Това внушават на г-н Доган" - заяви Цонев. Но не можа да отговори в прав текст на въпроса на водещите "Не сте ли вие най-голямото доказателство, че такъв проблем в ДПС няма?". Както и другите двама говорители на Пеевски от български етнически произход - Станислав Анастасов и Искра Михайлова - единият бивш министър и също зам.-председател на партията, другата - доскоро евродепутат. Анастасов и Михайлова също са сред публичните говорители, които твърдят, че "те" разпалват етническо напрежение".

Клуб Z всекидневно следи групата "Аз подкрепям Ахмед Доган". Според твърденията на Йордан Цонев, администраторката Елван Атилла поощрявала публикации на омразата, като не ги премахвала. Хората на Доган обаче твърдят, че това са внедрени провокатори.

"Фейсбук се препълни и когато искаш да обвиниш някого и да направиш нещо, което да влезе в оборот - на етническа тематика, с омраза - пишат с фалшиви профили. Групата е отворена, влизат с фалшиви профили, вероятно провокатори. Ние бързо ги блокираме, но те снимат публикацията и я разпространяват. За такъв случай говори г-н Йордан Цонев", коментира наскоро в интервю за Офнюз Атилла. 

И в действителност в групата има скрийншотове на това, че е блокирала отделни лица. За сметка на това там стоят постове на хора, които не се крият зад анонимни профили, които пишат обратното на твърдяното от "кръга Пеевски".

Като:

Фахрадин Моллаахмед, 11 юли:

"Жалко и гнусно...

Днес настъпва сепсис в тяхното "Ново начал." - обусловен от Призива на д-р Доган. 10 дни след откритото противопоставяне, в навечерието от навършването на 29 години от масовото клане в Сребреница, продължават да леят злоба и смут, чрез ЕЗИКА НА ОМРАЗАТА и НАГНЕТЯВАНЕ НА ЕТНИЧЕСКИЯ МИР.

Етническото равновесие и мир в България е заслуга на колективното тяло, което олицетворява всички жертви и пострадали от гнусния процес, породен от такива болни мозъци. ДПС е начело с д-р Ахмед Доган! Доган олицетворява МИР и РАВНОВЕСИЕ!

Не си игряйте с огъня, не сте Прометей!

Тук вече се изложихте, уж бяхте в отношения баща-син, уви по ментална съпоставка не сте дори и съседи. Пак ли е любов?

Ааа, разбрахте ли кои са виновни за всичко? Драгите ми съратници, Елван Атилла и Yudjel Atilla. Признавам си - много се посмях. Изтощени сте - тръгнете си! И не се притеснявайте!

Прибирайте си целия инвентар и боклук, нямаме нужда от никого и нищо.

Hayırlı cumalar! Честит и благословен свещен петък."

(В този петък Искра Михайлова бе гост в "Панорама" по БНТ, където също говори за етническо напрежение).

Елван Атилла, 17 юли:

Продължават опитите да се всява разделение и непоносимост между хората. Не е морално Пеевски и компания да продължават с езика на омразата, измислени компромати и манипулации. На това трябва даде сложи край и да се осъди обществено и остро за тези техни действия! Моля органите на ДПС  да се сезират и по устав да се задействат процедурите описани в Устава на ДПС!

Под индиго се разпространява и друга декларация (в случая от депесарите в Котел), които заявяват, че са единни в многообразието:

Ayduvan Saidov, 17 юли:

Не малко хора се опитаха да му забият нож в гърба, но винаги уцелваха рамото. Рамото на което се подпираха години наред. Жалко за такива душици. Прошка ???

- Никога, един път предател завинаги такъв.

Интереса клати феса, казал нявга народът..., в случая: Надянал феса заради интереса!

За едни приятелчета българчета иде реч, играещи си с етническата карта...

Човещина и комшулук

Впечатляващо обаче е публикуваното писмо на сдружението на алианите в България. Както е известно, това е затворена религиозна общност, като според National Georaphic у нас живеят около 50 000 души, които се самоопределят като алиани - главно в районите на Лудогорието и Източните Родопи.

"На нас алианите се вменява вина за провокиране на раздори в Движението за права и свободи. Правят се опити да бъдем противопоставяни, както на братята ни българи християни, така и на турците и мюсюлманите сунити. Ерозира се безспорния авторитет на алианската общност като радетел на етническия мир в страната и единството на българската нация, изграждан десетилетия наред. (...) Тези, които познават нашата общноост и философия, знаят, че в основата на нашето верую е справедливостта и равенството между хората. Повече от всякога нашето общество се нуждае от от човещина и комшулук", пишат алианите.

И декларират подкрепа за Доган и единството в многообразието.

Разбира се, в групата има и дускусии като ТАЗИ.

И подигравки като тази:

"Днес избрали “Кирил и Методиий” в едно на българския език, откривателя на думи, корифея на мисълта, "дирибея" на пространството -  Би Би за шеф на комисията по финасии и бюджет в НС. Предлагам да му проведат тест за пригодност: Да преброи от 1 до 100 без да сгреши."

(Става въпрос за Байрам Байрам от "кръга Пеевски", изненадващо избран вчера за председател на най-важната комисия в парламента - тази по бюджет и финанси.)

Срещат се и колажи и анимации, които наблягат на прякори. Като:

А междувременно, след като явно не успяха да овладеят напълно официалния сайт на ДПС, както и фейсбук страницата, в социалната мрежа хората на санкционирания по "Магнитски" (съ)председател направиха контрагрупа - "Аз подкрепям Делян Пеевски". Вчера администраторът й Игнат Денев се е похвалил, че тя вече има 1000 последователи.