Върховният административен съд (ВАС) потвърди наложената от НЗОК санкция на УМБЛАСМ "Пирогов" за прекратяване на договора по клинични пътеки за диагностика и лечение на декомпенсирани чернодробни заболявания (цироза) и диагностика и лечение на остра бъбречна недостатъчност при лица над 18 години. Така тричленният състав на ВАС с председател Тодор Тодоров отменя предишно решение на Административния съд в София.

"Фактите по делото не са спорни", се посочва в решението.

И потвърди, че Касата правилно е санкционирала "Пирогов" през 2021 г. с прекратяване на договор по клинични пътеки за отчитани фалшиви хоспитализации и пациенти "фантоми", част от тях собствените служители на спешната болница, които хем са били хоспитализирани, хем са били на работа по едно и къщо време.

"По отношение на пациентка с отразена месторабота "Пирогов“ е установено, че същата е била в отпуск по болест от 06. 10. 2020 г. до 20. 11. 2020 г., като на 21. 11. 2020 г. е прекратено трудовото ѝ правоотношение, като заповедта за прекратяване е връчена на 20. 11. 2020 г. – на датата на хоспитализирането ѝ по спешност", става ясно от съдебното решение.

 "По отношение на посочените лица е налице отчетена, но незавършена дейност", се казва в решението на съда.

Освен това в епикризи е посочено, че е проведено лечение с антибиотика "Аксетин" при лечение по пътеката за бъбречната недостатъчност, но "липсват данни за извършена проба за чувствителност на антибиотика преди приложението му." "Установено е също, че в изисканата и представена от болничната аптека справка за отпуснати медикаменти на пациента са отразено отпускането на лекарствени продукти, но липсва отпуснат антибиотик „Аксетин“, пише в решението на съда.

"Отчитането на дейност, която не е извършена от изпълнителя на болнична медицинска помощ по определен пакет, съставлява основание за прекратяване на договора - частично, по отношение на клиничните пътеки,по киото е отчетена неизвършената дейност", смятат върховните съдии.

Началото на скандала е от времето на COVID епидемията, когато здравният министър в служебното правителство по това време Стойчо Кацаров обяви, че самият той като пациент е бил една от фалшивите хоспитализации. Между него и медици от "Пирогов" се разгоря остра публична полемика като той беше обвиняван в неколегиалност и неблагодарност (Кацаров беше лекуван от тежко протичащ COVID в болницата, но вместо контролен преглед той след това бил отново хоспитализиран - по документи). Персоналът на болницата дори се вдигна на протести в защита на уволнения директор и срещу министър Кацаров. От болницата искаха и оставката на тогавашния управител на НЗОК проф. Петко Салчев. 

Оповестена от НЗОК проверка през юли 2021 г. посочваше нарушенията, фалшивите хоспитализации и изчисляваше, че "Пирогов" е ощетил Касата и трябва да ѝ върне 1 104 743 лв. Констатациите тогава посочваха: редица нередности, сред които е и "отчетена, но неизвършена дейност", както и "отчетена и заплатена дейност за пациенти, които не са лежали в лечебното заведение за периода на хоспитализация, отразен в „История на заболяването“. По точката с връщането на милиона друг състав на ВАС вече се произнесе, че това няма да се случи и "Пирогов" не трябва да възстановява нищо като постанови, че болницата е действала в интерес на пациентите си, когато е лекувала хора с усложнения от COVID-19 по клинична пътека за декомпенсирани чернодробни заболявания.

Последва и смяната на Асен Балтов, дългогодишен директор на "Пирогов" и приближен до лидера на ГЕРБ. Балтов стана депутат в няколко от кратките парламенти, за известно време беше уволнен изцяло от болницата, беше възстановен и сега продължава да работи като завежда Отделението по ортопедична травматология.

Днес уволненият внезапно в края на 2022 г. шеф на НЗОК проф. Петко Салчев, при чието управление бяха наложени тези санкции на "Пирогов", написа във фейсбук.

"Три години по късно истината излезе наяве!

Ковид не е оправдание за да източваш НЗОК!"

"Може ли държавата да излезе от дългогодишната кома и да вземе да го поразчисти малко този "Пирогов", че общественото доверие съвсем се изпари?", коментира Ани Стоянова, майката на починалата в "Пирогов" 15-годишна Даная. Стоянова води битка за прозрачност в спешната болница като настоява за оставката директора Валентин Димитров, който беше бетониран на поста за нов мандат с конкурс, бързо обявен от сегашната служебна здравна министърка Галя Кондова.