Бойко Борисов защити министъра на вътрешните работи Калин Стоянов след поредните искания за неговата оставка – този път заради лошата организация по гасенето на пожарите от последните дни. Лидерът на ГЕРБ говори в Пловдив на събитие на Младежката организация на партията.

Според Борисов липсва превенция и присъди срещу виновните за причиняването на пожарите.

„И най-лесното е политически да почнеш да говориш за министъра. Какво общо има министърът с пожарната? Казвам го като човек отпреди 30-40 години, вършил тази дейност. Къде е министърът горе, къде сме ние долу! Там трябва мъжество, техника и те го правят“, каза лидерът на ГЕРБ.

Тези дни Калин Стоянов бе защитен и от председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. Оставката на министъра пък поискаха „Продължаваме промяната – Демократична България“, „Възраждане“ и „Има такъв народ“, както и извънпарламентарната партия „Единение“.

Само ГЕРБ и ДПС на Пеевски продължават да бранят Стоянов. 

Иначе, Бойко Борисов днес похвали Деница Желева, която бе началник на кабинета му, когато той бе министър-председател. Тя и в момента вършела „огромна работа“.

„Затова я поканих днеска, за да я виждате. Защото тя стои зад мен и вие не я виждате. Тя върши огромна работа. А всеки, който е направил нещо добро за мен, аз много внимателно го помня“, заяви Борисов.

Според него една от най-големите грешки на ГЕРБ била, че научила българите да не плащат. Той визираше безплатното преминаване по магистрали и основни пътища. Бойко Борисов даде пример с други държави, където не било така.
По повод политическите събития от последния месец той обясни, че от ГЕРБ се искало да представят правителство. Той отново повтори твърдението си, че партията му победила на изборите с над 11%, което не отговаря на истината (вж. тук).

Партиите в парламента обаче демонстрирали егото си над ГЕРБ и не подкрепили предложения проектокабинет с премиер Росен Желязков. Припомняме, че освен от своите депутати той получи „за“ само от фракцията на Делян Пеевски в ДПС.

Следващите избори трябвало да са последни за следващите години.

Бойко Борисов призова колегите си от своята и от другите партии да не преминават червени линии в говоренето си.

ГЕРБ се шегували дори с колегите си от „Възраждане“ в парламента, където групите им седят една до друга, макар че имали огромни политически различия.

„Ние сутрин отиваме, казваме си „добър ден“. Шегуваме се дори едни с други. Просто един нормален тон. Те също са силна и нормална партия и ние се отнасяме с уважение към тях, знаейки, особено Деница Сачева – само им подхвърля „ние ГЕРБ сме по-големите“ и т.н., но това се приема за политическа закачка, за човешка закачка“, каза Бойко Борисов. В същото време по другите редове в парламента се разнасяли обиди.

„Просто ми става неудобно и излизам. Ще ме питат - защо толкова често излизаш. Всеки път излизам, защото те всеки път си ги говорят. Няма ден без чудовищни неща да си говорят“, оправда се Бойко Борисов.

Той почти не участва в пленарните заседания на Народното събрание (НС) нито в този, нито в предишните парламенти. Практика е Борисов, ако изобщо влезе в залата, да стои само няколко минути, след което да излиза и да говори пред репортери. После той изчезва.