„Комбинацията „Борисов – Пеевски“ след вчера рухна. След мощните ви репортажи за „Величие“ - дни наред, как някой ги плаши, как някой ще ги напазарува, как щели да гласуват, как с трикове щели да направят Борисов... правителство. Всичко ви рухна вчера.

Думите са на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и бяха изречени гневно пред репортери в парламента на 4 юли. Повод за тях бе неуспешният опит за излъчване на правителство с първия проучвателен мандат ден по-рано. Тогава, изненадващо, само 98 депутати гласуваха „за“ предложения проектокабинет на ГЕРБ с премиер Росен Желязков.

Подкрепа дойде единствено от депутатите на Бойко Борисов и Делян Пеевски. По-голямата новина не бе неуспехът на проектокабинета, а разломът в ДПС. 15 представители на формацията гласуваха против и шокираха (съ)председателя на партията. Пеевски към този момент сякаш бе превзел изцяло Движението за права и свободи.

15-те отцепници обаче се бяха съобразили с искането на почетния председател Ахмед Доган – да се гласува против предложеното проектоправителство.

Постепенно разломът в ДПС се разшири. Парламентарната група преди месец стартира в новото Народното събрание с рекордните 47 депутати. Към днешна дата те са само 22-ма. Останалите 25 бяха изключени или напуснаха сами и станаха „независими“ народни представители – това са хората на Доган, който междувременно поиска оставките на Делян Пеевски и още петима негови хора, сред които заместник-председатели на партията и на парламентарната група.

Това стана със знаменателно обръщение към „депесарите“.

„Никога, от създаването си преди повече от 34 години, Движението не е използвало мутренски подходи за заплашване на семействата ни, за отнемане бизнеса на хората с прокуратурата и полицейските служби. Умишлено се създава страхова психоза за живота, работата и имуществото на хората“, обяви Доган и предупреди, че е направен опит за вътрешно-партиен преврат.

Това бе уникално признание.

Ахмед Доган е един от двамата политически бащи на Делян Пеевски. Другият е Бойко Борисов

Към момента той обаче отказва да признае това. Не признава и Пеевски да има някакво влияние в прокуратурата и МВР. Разлом между него и Делян Пеевски няма. Поне засега.

Междувременно, председателят в оставка на партия „Да, България“ Христо Иванов в две свои интервюта призова сериозно да се помисли за сформиране на управленска коалиция „Анти-Пеевски“ и то веднага, в настоящия парламент.

„Да изхождаме от това, че имаме уникален прозорец на възможностите сега; и да изхождаме от въпроса всъщност той ще се подобри ли в един следващ парламент, или няма да се подобри. Да не би едни избори да позволят на Пеевски да се презареди; да не би едни избори да позволят на ГЕРБ да скрият факта, че втората партия на Пеевски, в която той е базиран и на която той си основава политическото влияние, е ГЕРБ. И да избягат от въпроса, че те също трябва да се изчистят от този модел“, заяви още Христо Иванов.

Всъщност, коалиция „Анти-Пеевски“ без ГЕРБ сега на практика е невъзможна

Причината е в разпарчетосания парламент и твърде разнородните формации в него. Втората и третата сила, съответно, прозападните либерали от ПП-ДБ и проруските радикали от „Възраждане“ са несъвместими. Затова и аритметиката без ГЕРБ не излиза.

Но Бойко Борисов не желае тази роля и продължава да отрича връзките си с Делян Пеевски. Лидерът на ГЕРБ се гневи на медиите, анализаторите и на политическите си опоненти от ПП-ДБ, които говорят за тандема му със (съ)председателя на ДПС. И го прави доста артистично, сякаш сам си вярва.

„Комбинацията „Борисов – Пеевски“ след вчера рухна...“, обясни той след провала на проектокабинета „Желязков“ в опит да опровергае твърденията за политическия тандем.

Делян Пеевски има огромно влияние в най-важните съдебни и регулаторни органи и изпълнителната власт най-вече благодарение на Бойко Борисов. ДПС не бе официално в управлението през трите мандата, в които Борисов бе премиер в периода 2009 – 2021 г. Точно тогава обаче Делян Пеевски стана толкова силен.

През последните три години пак Борисов и Пеевски блокират реформите в завладените от тях институции и най-вече смяната на хората в тях. За голяма част от кадровите промени е нужно квалифицирано мнозинство от 160 гласа в парламента. Т.е. без ГЕРБ или ДПС това не може да се случи.

Разломът в партията на Доган и Пеевски дава възможност за катарзис у Бойко Борисов

Такъв обаче не се вижда.

Като най-голяма партия в парламента ГЕРБ носят и най-голяма отговорност за съставянето на редовен кабинет. Те обаче отказват да я поемат реално. Предложеното тяснопартийно правителство с първия мандат нямаше как да мине без „трик“, както бе изразил опасения самият Бойко Борисов.

Трикът се очакваше да го направи Делян Пеевски през депутати от „Величие“. Той обаче не само не се осъществи, но се оказа, че Пеевски е започнал да губи влияние и в собствената си партия.

Сега Бойко Борисов би могъл да отпуши блокажа в парламента и държавата с нестандартно решение - като поведе коалицията „Анти-Пеевски“, за която говорят Христо Иванов и други представители на ПП-ДБ. На практика обаче това явно няма как да се случи.

В четвъртък в парламента Росен Желязков отново потвърди, че ГЕРБ няма да подкрепи правителство с втория или третия мандат. Защо?

„Политическата логика беше нарушена още при съставянето на проектокабинета с първия мандат и обявяването на по-голямата част от политическите партии и коалиции за опозиция“, обясни Желязков.

Това не е вярно. Единствените, които обявиха предварително, че ще са опозиция в този парламент, бяха от ПП-ДБ. И това се промени, след като вторият мандат отиде неочаквано при тях след разлома в ДПС.

Репортер на Клуб Z сякаш наивно попита Росен Желязков коалиция „Анти-Пеевски“ с участието на ГЕРБ възможна ли е в този или следващия парламент.

„Ние говорим за политически субекти, а не за физически лица“, измъкна се от директен отговор Желязков и побърза да си тръгне вероятно за да не коментира повече щекотливата тема.

Председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов пък само се изсмя след този въпрос.

Някой вярва ли, че Борисов може да се раздели сам с Пеевски? На какво се дължи тази неразривна връзка, можем само да предполагаме.