Граждани от районите „Оборище“, „Средец“ и „Слатина“ се събраха на протест на ъгъла на ул.“Хан Омуртаг“ и бул. „Ситняково“ на протест срещу строеж на 16- етажна сграда. 

"Гражданите съвсем справедливо са се събрали да протестират, тъй като научават постфактум, че има влязла в сила заповед за изменение на плана на района и възможност за строеж на 16-етажна сграда", коментира пред медиите Милена Алексиева, която вчера бе избрана в СОС за и.д. кмет на район „Оборище“ след отстраняването на Георги Кузмов.

Сградата, която се предвижда за издигане на мястото на старата баня „Ситняково“, е нетипична за този район, тъй като тук строителството е ниско с къщи до 5-етажни блокове, посочи Алексиева.

“Поради тази причина, когато от нас поискаха становище, ние препоръчваме на главния архитект да бъде направено обществено обсъждане“, добави тя, цитирана от БТА. 

Включително и районната администрация е разбрала от пресата, че това изменение на Подробния устройствен план вече е процедирано и заповедта е влязла в сила. 

Според Алексиева при такива строежи винаги трябва да се взема предвид мнението на обществеността. "Ние не знаем какъв е строежът, ако строежът е добър, обществеността да бъде убедена в неговите преимущества, за да може да бъде приет", каза тя.

И посочи, че от районната администрация ще изискват да им бъде предоставена цялата документация.

„Защото все пак като районна администрация е редно да знаем какви са причините и основанията да бъде променен устройственият план и да бъде в такъв вид, в какъвто е“, каза още Милена Алексиева и заяви, че в зависимост от това ще се решава какви стъпки да се предприемат по-нататък. 

"Не искаме високо строителство в квартала"

"Не искаме да допуснем възможността за такова високо строителство в нашия квартал. Събрали сме около 300 подписа в защита на това, което искаме всички. Ако имахме повече време, може би щяхме да съберем и повече", коментира организаторът на протеста Мария Кавлакова. 

Оказва се, че главният архитект на Столична община (СО) е позволил толкова високо строителство, без да има реален проект от страна на инвеститора „Атама уелнес енд спа“ ООД, допълни тя. 

"Внесли сме жалбата в Столичния общински съвет. Изискали сме становището на Института по културно наследство също във връзка с Военния музей отстрани, изискали сме от Пътна полиция становищата им за това как ще бъде организиран трафикът, ако тази сграда изникне тук, допълни организаторът на протеста.

"Предстои ни да изискаме становището на „Метрополитен“ и от геолог, който е позволил въпросното строителство", каза Кавлакова. 

По думите ѝ средата на улица „Хан Омуртаг“ е гранична между район "Средец" и район „Оборище“ и всъщност район „Оборище“ няма да бъде толкова засегнат, тъй като основната пътна артерия е ул. „Иван Асен"

"Ако тук се издигне такава сграда, всички, които живеем надолу по „Иван Асен“, ще бъдем пряко засегнати, защото оттам ще влизат всички коли, които ще бъдат в подземния паркинг. Отделно, този строеж ще бъде около 3 - 4 години, ще има прах, ще има изключително тежки последици за нас."

Културно наследство ли е сградата на баня "Ситняково"

Мария Кавлакова обясни, че са изискали да се провери дали старата сграда на баня "Ситняково", в която се помещава фитнесът, е културно наследство, но все още не са получили отговор.

Тя разказа, че са разбрали за предстоящия строеж случайно при посещение на фитнеса, който сега се помещава в сградата на старата баня „Ситняково“ и собственик на сградата от 2019 г., по думите ѝ, е същият инвеститор, който иска да построи 16-етажната сграда. 

„Казаха, че имаме последни две седмици да идваме на тренировки, защото след това започва голямо строителство. Тоест, по никакъв общините, нито Столична община, нито „Средец“, нито „Оборище“  са били ангажирани с обществено обсъждане и това е дошло по нареждане на архитект Здравко Здравков. Тъй като собственикът на земята и бъдещият инвеститор са едно и също юридическо лице, по закон няма основание за обществено обсъждане", посочи Кавлакова. 

Засичат се два разлома

"Тук сме за подкрепа на съседите. Но също така, ако има такава сграда, ще задръсти трафика на това кръстовище, което така или иначе е задръстено, а това ни е основен изход на нашия квартал „Редута“, каза пред журналисти председателят на Инициативния комитет „Инициатива за Редута“ инж. Иван Кирмин. 

Има още един проблем с тази сграда, който ние установихме. Това е, че тук се засичат два разлома, които са дадени в общ устройствен план. Разломите са местата, където може да стане епицентър на земетресение. Върху разлом по принцип е забранено да се строи. Единият разлом върви през „Военна академия“ дотук, другият върви по бул. „Ситняково“, разказа Иван Кирмин. Би трябвало в София на такива места да се ограничи строителството, според мен, до 15 метра височина, каза още той. 

Протестът срещу строежа на 16- етажна сграда на мястото на старата баня „Ситняково“ беше подкрепен и от общински съветници.