Президентът на САЩ Джо Байдън подкрепи широкообхватни промени във Върховния съд в понеделник, призовавайки за налагането на 18-годишен лимит на мандата на магистратите и за приемането на задължителен за изпълнение етичен кодекс на съдиите. Той също така настоява да се одобри поправка на Конституцията, която да отмени решението за абсолютния имунитет на президентите при изпълнението на правомощията им, който бе приет в началото на юли от доминирания от консерватори Върховен съд. Решението напълно основателно е критикувано, че цели да помогне на Тръмп да се измъкне от поемане на отговорност за престъпленията си - по-конкретно по делата за федералните документи и опита му да узурпира властта на 6 януари 2021 г.

Байдън от години призовава да се наложат реформи във Върховния съд. През единствения си засега мандат Тръмп номинира трима съдии във Върховния съд и драматично наклони везните в институцията в полза на консерваторите - 6 към 3. Те му се отплатиха, като изпълниха предизборно обещание на популиста - отмяната на знаковото 40-годишно решение по делото "Ро срещу Уейд", с което бе прекратена федералната закрила за извършване на аборт. 

"Наблюдавал съм повече номинации във Върховния съд като сенатор, вицепрезидент и президент от всеки друг", написа Байдън в статия за "Вашингтон пост", публикувана в понеделник. "Изпитвам огромно уважение към нашите институции и разделението на властите. Това, което се случва в момента, не е нормално и подкопава доверието на обществото в решенията на съда, включително тези, които засягат личните свободи".

Президентът ще обяви официално подкрепата си за промените в реч по повод 60-ата годишнина от Закона за гражданските права в Президентската библиотека на Линдън Б. Джонсън в Остин, Тексас. 

Вицепрезидентката Камала Харис, която изглежда ще спечели номинацията на Демократическата партия за президентските избори на 5 ноември, подкрепи предложенията на Байдън.

"Тези популярни реформи ще помогнат за възстановяване на доверието в Съда, ще укрепят нашата демокрация и ще гарантират, че никой не е над закона", обяви тя.

Предложенията на Байдън обаче едва ли ще влязат в сила. Ограниченията на мандатите и етичният кодекс подлежат на одобрение в Конгреса, а контролираната от републиканците Камара на представителите едва ли ще ги подкрепи. В Сената ситуацията също е сложна - там трябва да получат 60 от общо 100 гласа, а демократите имат само 51 места в горната камара.

Приемането на конституционна поправка е още по-трудна задача - за начало е необходима подкрепата на две трети от двете камари или две трети от законодателните органи на щатите (34 от 50), след което трябва да бъде предоставено одобрението от три четвърти от законодателните органи на щатите (38 от 50-те щата). Неслучайно за 250 години в американската история са приети едва 27 поправки - последната през 1992 г.

Предложената от Байдън поправка, която президентът нарича "Никой не е над закона", гласи:

"Конституцията не предоставя никакъв имунитет срещу федерално наказателно обвинение, съдебен процес, осъждане или постановяване на присъда по силата на предишна служба като президент".

Байдън се аргументира:

"Тази нация е основана на прост, но дълбок принцип: Никой не е над закона. Нито президентът на Съединените щати. Нито съдия във Върховния съд на Съединените щати. Никой."

Призивът на Байдън за етичен кодекс идва след година на скандали във Върховния съд, до голяма степен съсредоточени върху фигурата на ултраконсервативния съдия Кларънс Томас и решението му да не разкрие, че през последните 20 години е получил подаръци (най-вече - луксозни пътувания) на обща стойност около 4,2 млн. долара. Съдия Самуел Алито-младши също бе критикуван, след като в седмиците след 6 януари 2021 г. - позорния щурм на Капитолия от разгневени тръмписти, опитващи се да отменят серитифицирането на резултата от изборите през 2020 г. - на домовете в Ню Джърси и Вирджиния се появиха обърнати с главата надолу американски знамена и други флагове, създадени по време на Американската революция, но възприети от тръмпистите като символ на техния бунт. Алито се оправда със собствената си съпруга, която уж спорила със съседка, поставила на дома си транспаранти против Тръмп.

В предложения от Байдън етичен кодекс има изискване към съдиите да "разкриват подаръци, да се въздържат от публична политическа дейност и да се отзовават от казуси, в които те или техните съпруги/съпрузи имат финансов или друг конфликт на интереси".

Що се отнася до ограниченията на мандата, държавният глава твърди, че те ще позволят на бъдещите президенти да назначават съдия на всеки две години и ще направят номинациите във висши съдилища "по-предвидими и по-малко произволни". Той отбеляза, че Съединените щати са единствената голяма конституционна демокрация, която предоставя доживотни мандати на магистратите от Върховния съд.

Почти половината от американците подкрепят ограниченията на мандата на върховните съдии и около 60 процента смятат, че поне един от тях трябва да бъде разследван за етични проблеми, според проучване на общественото мнение, публикувано миналата седмица от Annenberg School for Communication и Dartmouth College. Но изследването показва, че общественото мнение за съда рязко се разделя по партийна линия, като повечето демократи вярват, че Върховният съд трябва да бъде реформиран, докато мнозинството от републиканците е на противоположно мнение.

Тръмп, който отново е републиканският кандидат за президент, разкритикува плана на президента.

"Демократите се опитват да се намесят в президентските избори и да унищожат нашата съдебна система, като атакуват своя политически опонент, МЕН, и нашия уважаван Върховен съд", написа той в Truth Social. "Трябва да се борим за нашите справедливи и независими съдилища и да защитим нашата страна".

По време на президентската надпревара през 2020 г. Байдън отхвърли призивите на либерали, които се застъпваха за разширяване на броя на магистратите във Върховния съд, но пое ангажимента да създаде комисия, която да проучи потенциалните промени. Той изпълни обещанието си - специална комисия издаде доклад от 294 страници до президента. До днес Байдън не бе предприемал действия по доклада, откакто беше одобрен през декември 2021 г.

Демократът планираше да подкрепи промените във Върховния съд още преди миналия уикенд, когато обяви, че се оттегля от президентската надпревара. Той намекна за намеренията си по време на разговор с Прогресивната група в Конгреса - разговор, който беше част от неуспешните му опити да съхрани подкрепата на демократите зад кандидатурата му.

"Ще имам нужда от вашата помощ във Върховния съд, защото съм на път да изляза – не искам да го обявявам преждевременно – но съм на път да изляза с голяма инициатива за ограничаване на съда. (...) Работя с конституционни учени през последните три месеца и имам нужда от малко помощ", казал Байдън в записан разговор, с който разполага "Вашингтон пост".