Барак и Мишел Обама официално застанаха зад кандидатурата за президент на Камала Харис. Бившият държавен глава и бившата първа дама изразиха подкрепата си в Х.

"По-рано тази седмица с Мишел се обадихме на нашата приятелка Камала Харис. Казахме й, че смятаме, че ще бъде фантастична президентка на Съединените щати и че тя има нашата пълна подкрепа. В този критичен момент за страната ни ще направим всичко възможно, за да сме сигурни, че тя ще спечели през ноември. Надяваме се да се присъедините към нас", написа Барак Обама.

"Толкова се гордея с моето момиче, Камала. Барак и аз сме толкова развълнувани да я подкрепим като кандидат на Демократическата партия заради нейния оптимизъм, чувство за хумор и способността й да носи светлина и надежда на хората в цялата страна. Зад теб сме, Камала Харис!", обяви Мишел.

Постовете им бяха публикувани по едно и също време и бяха придружени от видео, в което става ясно, че лично са се обадили на Харис.

На 21 юли президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че се оттегля от надпреварата за Белия дом и подкрепи кандидатурата на вицепрезидентката Камала Харис. През следващите 24 часа множество лидери на Демократическата веднага застанаха зад Харис, но не и бившия президент Барака Обама, за когото по-рано се твърдеше, че зад кулисите се опитва да убеди Байдън да се откаже от преследването на втори мандат.

Някои приближени до консерваторите американски медии дори намекваха за конфликт между Обама и Харис. Всъщност, източници до бившия държавен глава обясниха, че демократът не бърза да изрази подкрепата си, защото искал демократите да отделят време, за да оценят политическата саможертва на Байдън и едва след това да се впуснат в борбата срещу Тръмп и републиканците.

Тръмп бяга от дебат с Харис   

Вицепрезидентката Камала Харис, която разполага с подкрепата на мнозинството от своите съпартийци, обвини републиканеца, че "отстъпва" от първоначалната си позиция да дебатира "по всяко време, на всяко място". Това стана, след като бившият президент Доналд Тръмп обяви на профила си в Truth Social, че няма да се ангажира с бъдещи дебати, докато Демократическата партия официално не избере своя кандидат.

Екипите на Тръмп и държавния глава Джо Байдън бяха постигнали съгласие да проведат втория си дебат на 10 септември, който трябваше да бъде организиран от телевизията "Ей Би Си". В по-стриктна позиция от обявената по-рано "по всяко време, на всяко място", Тръмп, например, предложи словесният сблъсък с избраника на демократите да се проведе по ултраконсервативната "Фокс Нюз", тъй като "Ей Би Си" била прекалено либерална. 

"Съгласих се с предварително договорения дебат на 10 септември, той се съгласи с това по-рано", каза Харис пред репортери в четвъртък, цитирана от Си Ен Ен. "Сега изглежда, че отстъпва. Но аз съм готова. И мисля, че гласоподавателите заслужават да видят разделения екран, който съществува в тази надпревара, на дебат на сцена и затова съм готова. Да го направим."

Очаква се делегатите от Демократическата партия да гласуват виртуално, за да потвърдят Харис като кандидат на партията до 7 август. Тръмп официално спечели номинацията на Републиканската партия миналата седмица по време на Националния конгрес на Републиканската партия.

Харис стопява преднината на Тръмп

Харис се представя значително по-добре от Байдън в спорните щати, които вероятно ще решат изборите на 5 ноември. Това разкрива проучване на "Емерсън Колидж" и "Дъ Хил", публикувано в четвъртък.

Анкетата разкрива, че Тръмп води в четири от критичните щати: Аризона - 49% срещу 44%, Джорджия - 48% срещу 46%, Мичиган - 46% срещу 45% и Пенсилвания - 48% към 46%. Тръмп и Харис са изравнени с 47% в Уисконсин, според резултатите от проучването. Във всеки един от тези щати Харис се представя с по няколко процентни пункта по-добре от Байдън. Струва си да се спомене, че в момента, в който вицепрезидентката официално получи номинацията на Демократическата партия, тя вероятно ще получи още няколко процента подкрепа. Това традиционно се случва след провеждането на конгресите на двете големи политически групи, както се случи и с Тръмп в средата на юли.

Нещо повече - Харис вероятно ще избере за вицепрезидент представител на някой от изброените по-горе щати, което предполагаемо ще засили подкрепата й в региона. Един от фаворитите да бъде подгласник, например, е губернаторът на Пенсилвания Джош Шапиро. Той почти сигурно ще наклони везните в полза на Харис за Пенсилвания, но определено ще окаже въздействие и върху избирателите на други щати от Средния Запад като Мичиган и Уисконсин.

Още по-положително за демократите е публикувано в четвъртък изследване на "Ню Йорк Таймс" и "Сиена Колидж", което показва, че Харис отстъпва пред републиканеца с два процентни пункта в национален план - 48% срещу 46%. При предишното изследване на двете организации преди три седмици, в което Байдън и Тръмп бяха изправени един срещу друг, демократът отстъпваше с цели осем процентни пункта - 49% към 41%.

Проучване на "Ройтерс" и "Ипсос", разпространено във вторник, показа, че Харис има преднина от 44% срещу 42% пред Тръмп.

Докато социологическите изследвания в цялата страна дават важни сигнали за подкрепата на американците за политическите им кандидати, шепа конкурентни щати обикновено накланят баланса в Избирателната колегия на САЩ, която в крайна сметка решава кой печели президентските избори.