"Газпром" отчете рекордна загуба за първите 6 месеца на годината от 480,6 млрд. рубли, което е еквивалентно на около 5,6 млрд. щатски долара. 

За цялата минала година руската компания обяви първа годишна загуба от над 20 г. насам в размер на 629 млрд. рубли или приблизително 6,9 млрд. долара. През 2022 г. енергийната компания излезе на печалба от 1,23 трлн. рубли.

Същевременно приходите на енергийния гигант за първото полугодие на 2024 г. нарастват с 6,7 на сто, става ясно от отчет, представен от "Газпром" във вторник.

Заради агресията в Украйна износът към основния експортен пазар на енергийната компания - европейския, беше сериозно ограничен от западните санкции и други политически последствия.

Ройтерс изчисли, че доставките на природен газ на компанията, базирана в Санкт Петербург, за Европа са спаднали с 55,6 % до 28,3 млрд. куб. м през миналата година.

Русия се опитва да компенсира загубите от европейския пазар с износ за страни като Китай и Индия, но е принудена да продава със сериозен дискаунт на азиатските пазари. В края на миналия месец, на фона на одобряването на 14-ия санкционен пакет на ЕС срещу Москва, "Газпром" подписа стратегически меморандум за разбирателство с Националната иранска газова компания (NIGC) за улесняване на доставките на руски природен газ по тръбопроводи за Иран.

Според доклад, поръчан от мениджмънта на "Газпром" и цитиран от британския вестник "Файненшъл таймс", способността на Китай да договаря значително по-ниски цени от тези, които Европа плащаше за руския газ, означава, че износът на "Газпром" по тръбопровода „Силата на Сибир 2“ ще бъде по-малко печеливш, дори и да се възстанови експортът на предвоенните обеми. В документа се прави и прогнозата, че до 2035 г. газовият износ на руската енергийна компания за Европа ще бъде средно 50-75 млрд. куб. м. годишно. Това е около една трета от нивата преди руското нахлуване в Украйна.