Нидерландските триатлонисти бяха изключително недоволни от качеството на водата в Сена и нечестните условия на състезанието, което след отлагане все пак се проведе в сряда. Плуването в реката, която тече през Париж, беше просто отвратително, каза в интервю за телевизия RTL Рейчъл Кламер, която завърши 14-а в триатлона.

 „Ще видим дали се чувствам зле. Наистина погълнах много вода“, каза тя.

Като друг проблем спортистката посочи течението на Сена и как плувците са се справили с него. Според Кламер всеки искал да плува в средата в една посока и да се притисне към стената в другата посока. Това доведе до голям брой контакти във водата.

„Рамене, крака, стъпала... Почти ме дръпнаха назад. Имаше много атлети, които излизаха от водата зад мен, които всъщност бяха по-бързи. Плуването беше истинска лотария“, заяви Кламер.

Мая Кингма, която завърши седма, каза пред телевизия NOS, че се е опитала да игнорира трудните обстоятелства.

„Не мислех много за това, но е жалко, че организаторите поемат такъв риск на най-голямото събитие в света. Радвам се, че състезанието по триатлон приключи, но не бих се състезавала отново под такова напрежение“, добави триатлонистката.

Състезанието по триатлон се проведе на 31 юли, сряда. По-рано, на 28 и 29 юли, тренировките на състезателите бяха отменени поради замърсяване на Сена, причинено от дъжд. На 30 юли организаторите отложиха състезанието при мъжете с един ден по същата причина. На 31 юли олимпийският организационен комитет получи одобрение за провеждане на състезания по триатлон.

Двама участници в Олимпийските игри през 2024 година се разболяха след плуване в Сена. Един от тях беше канадският триатлонист Тайлър Миславчук.

"Дадох всичко от себе си и не съжалявам. Повърнах 10 пъти“, каза Миславчук, цитиран от Daily Mail.

Представителката на Казахстан Екатерина Шабалина също разказа, че се е чувствала зле.

"След като бях ударена няколко пъти в главата, се задавих с вода от Сена, след което започнах да повръщам до края на плуването. И повърнах след първата обиколка на колоездачния етап“, цитира състезателката Sport24.

Шведската триатлонистка Тилда Монсон се оплака от цвета и „отвратителната миризма“ на водата в Сена.

Амбициозният план за почистването на Сена

Властите обсъждат почистването на Сена от края на 80-те години, припомня "Гардиън". За осъществяване на тези планове започна сериозно да се мисли и говори преди осем години заради Игрите от 2024 г. и властите демонтстрираха опитимизъм, че прословутата мътна река може да бъде изчистена навреме за Олимпиадата в Париж.

Плановете бяха първо водите да стават за състезанията на олимпийците, а по-късно вече и гражданите да могат да се потапят през все по-горещите парижки лета. През месеците преди Игрите резултатите от тестовете за качеството на водата бяха постоянно отрицателни, но служителите хвърлиха вината върху твърде дъждовната пролет.

Френският президент Еманюел Макрон обеща да отиде да поплува, за да демонстрира, че нещата вървят добре, но това не се състоя, вероятно и заради политическото напрежение около предсрочните, предизвикани от него, парламентарни избори и усилията да бъде предотвратено крайната десница да не стане първа политическа сила.

Кметицата на Париж Ан Идалго и френският министър на спорта Амели Удеа-Кастера, обаче се потопиха и плуваха пред камерите в Сена. Въпреки че по-късно беше разкрито, че нивата на замърсяване са били твърде високи в деня, в който Идалго влезе във водата...

Оптимизмът на властите не се дължеше на чисто високомерие – качеството на водата в Сена може да се промени бързо след дъжд, който предизвиква рязко повишаване на нивата на замърсяване. Надеждите бяха, че горещото и сухо лятно време ще помогне, но обилните валежи миналия уикенд, още от самото откриване под проливен дъжд, попариха тези планове.

„В началото това изглеждаше луда и не много сериозна идея“, казваше Макрон. „Но решихме, че е подходящият момент да представим тази луда идея и да я превърнем в реалност.“

Въпреки че за триатлона френските власти успяха да вкарат спортисти във водата, непредсказуемостта на замърсяването и крехката чистота на водите означават, че е малко вероятно жителите скоро да скочат в Сена, за да се разхладят. Все пак къпането и плуването в нея преди това е било забранено за повече от век.

Френските власти обаче бяха завладени от идеята да покажат столицата си в пълния ѝ блясък. Реката се превърна в центъра на PR машината на Олимпийските игри в Париж. В крайна сметка обаче нямаше достатъчно време или пари, вложени в проекта, за да бъде безупречен. Финансираният от държавата проект включва инвестиции в управление на отпадъчните води, филтриращи станции, пречиствателни станции и басейни за дъждовни води, за да се предотвратят бактериите. Най-важната част от проекта беше отточният басейн, който може да побере 50 000 кубични метра дъждовни преливни води. Това е количество, което пълни около 20 олимпийски басейна, според Париж 2024 г.

Планът никога не е бил да се пречиства Сена, а „да се предотврати изхвърлянето на непречистена вода“ в реката, твърди водещия инженер на проекта. Но дори тази цел винаги ще бъде трудна за постигане, защото по-старите градове като Лондон и Париж имат така наречената комбинирана канализационна система. Страните с по-нови канализационни системи са склонни да имат две системи от тръби: една за всички битови отпадъчни води и една за дъждовна вода от покриви, улуци, оттичане по пътищата и други подобни, посочва "Гардиън".

Но историческата канализационна мрежа на Париж означава, че има само една система, в която цялата вода се смесва. Когато вали и има риск от преливане на тръбите, вместо да се връща към домовете на хората, тя се влива в реки и морета. Това замърсяване прави небезопасно плуването в реката и унищожава животинските видове, които иначе биха могли да живеят там. Изграждането на басейна би гарантирало, че отпадъчните води няма да навлязат в реката. Проблемът възниква, когато вали твърде много и басейнът се напълва докрай. Преливания все още се случват и няма начин да се гарантира, че реката е напълно безопасна за плуване, смятат експерти.

Така близо 10 години по-късно и с вложени над милиард евро в амбициозния проект плановете за превръщането на Сена в чиста река засега не изглежда да са съвсем успешни, както и че парижаните ще започнат да плуват и да се къпят в нея.

Но не всичко е в черни краски. Дори постепенните подобрения на реката бавно връщат дивата природа в Сена – френските власти са преброили повече от 30 вида риби, в сравнение с три през 1970 г.