Държавната Българска банка за развитие (ББР) загуби близо 150 млн. лв. от невърнат заем, отпуснат на фирма, свързана с известен бизнесмен преди пет години. За казуса алармира още през 2021 г. Кирил Петков, когато той бе служебен министър на икономиката. Петков тогава съобщи за осем скандални заема, отпуснати от ББР, на обща стойност около 1 млрд. лв.

Какво е развитието по единия от тях?

След поредица опити държавната Българска банка за развитие (ББР) изглежда все пак ще успее да приключи една от най-големите си и проблемни експозиции, наследени от управлението на Стоян Мавродиев, макар и с цената на практически 100% загуба, съобщи тази седмица „Капитал“. Става въпрос за отпуснатите през 2019 г. 150 млн. лв. на свързаната с Румен Гайтански-Вълка "Роудуей кънстракшън", с които беше придобита сравнително малката строителна компания от момчилградското село Груево "Пътстройинженеринг" при баснословно раздута оценка, припомня изданието. Продавач беше компанията на Гайтански "Био майнинг", като в резултат от операцията отпуснатите средства потънаха в нея, а за банката остана необслужван кредит с доста скромно обезпечение - акциите от придобитата компания.

В началото на юни ББР пробва да ги продаде при начална цена 8.9 млн. лв., но поради липса на интерес търгът пропадна. Такъв нямаше и при следващите няколко опита, докато накрая на 30 юли все пак се е появил желаещ, но вече за едва 3.65 млн. лв. Според официалното съобщение от банката единствената оферта е дошла от "Ариете капитал" и то е обявено за купувач на акциите. Така ББР реално ще получи под 2.5% от отпуснатия преди пет години заем, като, ако се броят и натрупаните просрочени лихви, загубата реално надхвърля първоначалната сума на кредита.

Бизнесът на двамата "овни"

Дружеството купувач е регистрирано през 2015 г. в Кърджали от местните строителни предприемачи Пламен Пеев и Костадин Костов. По предмет на дейност тя се занимава със строителство на жилищни сгради, като в последните години има 50-60 служителя, но техният бизнес е пръснат в още няколко дружества.

В очерк за двамата в регионалния вестник "Нов живот", който ги обрисува като хора с амбиция да модернизират облика на града, се описва, че започнали бизнеса си през 2006 г., като кръстили фирмата си "Коч", защото били зодия "Овен", родени в един и същи ден с две години разлика. Всъщност в Търговския регистър най-ранното им съвместно дружество от самото си основаване се казва "Балканстрой инвест", което оперира два бетонови възела. Но явно този зодиакален брандинг наистина си е запазена марка на групата. Думата ariete на италиански означава овен, двамата са съдружници и в "Коч бетон", а сайтът, продаващ построените от тях имоти, е www.koch-imot.eu.

Прекратено разследване на прокуратурата

А иначе, за ББР сделката практически означава затваряне на страницата със скандално отпуснатия огромен необслужван заем. Равносметката за нея е финално признаване на тоталната щета от около 150 млн. лв. по него пет години след отпускането му. Сумата вече вероятно в голямата си част е провизирана, така че повечето загуби са отчетени в предходните години, тъй като заемът е просрочен още от 2022 г. Ръководството на банката беше сезирало и прокуратурата по казуса, но през 2023 г. стана ясно, че тя е прекратила досъдебното производство, пише още „Капитал“.