За трайно възстановяване на доверието в банковата система и финансовия сектор като цяло е необходимо да се проведе задълбочен преглед на стабилността на финансовата система от трета, независима институция/страна. Трябва да се предприемат решителни действия за подобряване качеството на надзора над финансовите институции, като се повиши доверието и прозрачността.

Това е една от препоръките, които Европейската комисия отправи към България за преодоляване на макроикономическите дисбаланси, съобщи Министерството на финансите. За тази проверка се говори още от края на миналата година, а в началото на февруари финансовият министър Владислав Горанов съобщи пред в. "Капитал Daily", че ще активите на банките в България ще преминат през цялостна външна оценка, за да се прецени тяхното качество, като за оценката министерството ще търси компании, които са правили одита на европейските банки преди присъединяването им към банковия съюз през м.г.

Друга препоръка е да се подобри качеството и обхвата на активните политики на пазара на труда, като специално внимание се обърне върху въвеждането на стабилен и икономически обоснован институционален механизъм за определяне на минималната работна заплата (с който да не се ограничават възможностите за заетост преди всичко на неквалифицираните и ниско квалифицираните работници). Усилия следва да се положат и за реформата на образованието и обучението с акцент върху нуждите на пазара на труда.

Необходимо е да се установи устойчива и предвидима бизнес среда за привличане на така необходимите инвестиции, като за тази цел трябва да се обърне специално внимание върху редуцирането на бюрократичните препятствия, ниското качество на инфраструктурата, липсата на конкуренция и ефективност в енергетиката, както и върху ефективността на съдебната система, препоръчват от Брюксел.