ЕК остава посветена на "ангажимента да се бори срещу дискриминацията, неравенството и предизвикателствата, пред които се изправят представителите на ЛГБТ общността".

Това обяви говорителката на комисията Анита Хипер по повод приетия в България закон за забрана на пропагандата на "нетрадиционна сексуална ориентация" и "определяне на полова идентичност, различна от биологичната" в българските училища.

Тя отговори на въпрос на журналист на "Политико" дали приетият закон е в съответствие с европейските ценности и европейските закони. 

"Имаме твърда позиция по отношение на недискриминацията. Ние заставаме зад Съюз, в който ти можеш да бъдеш себе си".    

Анита Хипер бе попитана дали законът може да доведе до спиране на средства по Плана за възстановяване и устойчивост, но говорителката отказа да спекулира.

Законопроектът, напомнящ този, приет от руската Дума през далечната вече 2014 г. и копиран после в държави като Унгария и Полша, е предложение на Костадин Костадинов и депутати от неговата партия. Той е редакция на Закона за предучилищното и училищното образование и бе отхвърлен в предишно Народно събрание, но миналата седмица бе одобрен набързо в комисия.

Ето какво предвиждат промените:

В чл. 11 ал. 2 се изменя и придобива следния вид:

„(2) В системата на предучилищното и училищното образование се забраняват действия свързани с:

1. Налагането на идеологически и/или религиозни доктрини;

2. Осъществяването на политическа и партийна дейност;

3. Извършване на пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин, пряко или косвено, на идеи и възгледи свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност различна от биологичната; 

§ 2. В §1 от допълнителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова т. 16:

„Нетрадиционна сексуална ориентация" е различно от общоприетите и заложените в българската правна традиция схващания за емоционално, романтично, сексуално или чувствено привличане между лица от противоположни полове."

Вносителите от "Възраждане" се аргументират с Конституционния съд, според който "традиционното човешко общество" се изгражда върху половата бинарност, има само два пола, а биологичният пол е детерминиран по рождение. После правят извода, че именно затова конституционната дефиниция за брак е само между мъж и жена. Следователно - само хетеросексуалната ориентация е традиционна. Всяка друга е "нетрадиционна".

Определението за традиционна сексуална ориентация в законопроекта всъщност е копирано от "Уикипедия".