13-ият ден от Олимпиадата стана най-важният досега за българските спортисти в Париж. Страната ни си подсигури 6 медала, от които един златен.

Семен Новиков спечели златния медал в олимпийския турнир по класическа борба в категория до 87 килограма, донасяйки първата титла за България на Игрите.

26-годишният български национал победи безапелационно на финала световния вицешампион от Иран в категория до 82 килограма Алиреза Момадипиани с 7:0 точки.

Новиков бе безупречен по време на цялата схватка с иранския борец, коментира БТА. Активността му бе оценена от съдиите и той получи възможност да атакува два пъти от партер. При първия път той пренесе Момадипиани за 3:0, а при втория добави още една точка. Новиков наложи контрол, който запази до края на срещата. Той изнесе три пъти съперника си извън тепиха за още три точки, оформяйки така крайното 7:0. 

Това е първата титла за българските борци от 24 години насам. В Сидни през 2000 г. със златен медал триумфира Армен Назарян, който изгледа схватката на Новиков от трибуните в Париж.

По-рано в четвъртък вечер друг български национал по борба - Магомед Рамазанов - се класира на финала в категория до 86 килограма свободен стил в олимпийския си дебют.

Носещият номер 5 на полуфиналите Рамазанов победи с 4:3 точки американеца Аарън Брукс. В петък той ще се изправи в мач за златния медал срещу шампиона от Рио 2016 и сребърен медалист от Токио 2020 Хасан Язданичарати от Иран.

Американецът взе точка заради пасивност на Рамазанов, а 11 секунди преди края на първата част добави още две, след като мина зад гърба на съперника, за да направи 3:0. Българският национал обаче не се отказа и върна две точки в средата на втората част, минавайки в гръб на американеца. С успешна хватка в последните секунди Рамазанов прибави още две точки, за да направи обрат.

Мачът за титлата срещу Язданичарати, който е трикратен световен шампион, ще се проведе в петък около 21:00 часа българско време.

„Надявам се това да не е последния ми успех. Остана финала. Искам да спечеля златото. Искам да донеса титлата на България, на семейството ми, защото много хора ме подкрепят, молят се за мен, писаха ми. Много изстрадах, докато попадна на тези Олимпийски игри, затова тази победа ми беше много нужна", коментира роденият в Дагестан борец.

31-годишният Рамазанов се състезава за България за пръв път този сезон.

България има двама финалисти в олимпийския турнир по борба за пръв път от 24 години насам, когато в Австралия Армен Назарян при 58-килограмовите и Серафим Бързаков до 63 килограма свободен стил стигнаха съответно до злато и сребро.

Легендарният Валентин Йорданов спечели титлата в свободната борба при 52-килограмовите в Атланта 1996.

На Олимпиадата в Париж в борбата с участие на българи предстоят и срещи на Юлияна Янева и Биляна Дудова.

В художествената гимнастика Боряна Калейн се класира за финала на индивидуалния многобой. Друга българка - Стилияна Николова -  обаче остана 11-а в квалификациите и няма да бъде сред финалистките на Игрите в Париж.

По-рано през деня Калейн представи много силно композициите си за общо 136.450 точки и зае третото място. Тя беше оценена с 35.350 точки на обръч в първото си съчетание и с 34.600 на топка. За българката това е второ участие на Олимпиада, след като в Токио 2020 се класира пета. Във втората част на пресявките възпитаничката на Марияна Памукова продължи да демонстрира стабилност и съдиите ѝ присъдиха 33.600 на бухалки и 32.900 на лента.

В петък Калейн ще се бори за медал. 

"Доволна съм от стабилността, която показах в днешния ден. Разбира се, наясно съм, че някои неща можеше да се получат и много по-добре, но целта ни за днес беше да се класираме в първите десет. Смятам, че с това, което показах като игра си свърших добре работата. И просто утре трябва да го повторя, че и по-добре", каза Калейн.

Европейската шампионка от Будапеща 2023 Стилияна Николова допусна грешки в три от четирите си композиции и остана 11-а в класирането със 127.700 точки. Така тя завърши на една позиция от място за финала.

Хавиер Ибанес спечели бронзов медал по бокс в категория до 57 килограма при първото си участие на Летни олимпийски игри. Националът загуби от киргизстанеца Мунарбек Сейтбек Уулу.

Европейският шампион отстъпи драматично в много оспорван полуфинален мач от бронзовия медалист от Световното първенство Уулу с 1:4 съдийски гласа (28:29, 29:28, 28:29, 28:29, 28:29).

Първите два рунда на двубоя бяха много равностойни. Роденият в Куба, но с български паспорт Ибанес имаше изоставане в една от съдийските карти, а останалите четирима рефери даваха на боксьорите равен резултат. Така всичко се реши в последната третина, в която Уулу отново получи минимално предимство, което обаче се оказа достатъчно за успеха му.

Божидар Андреев спечели бронзовия медал в категория до 73 килограма във вдигането на тежести за мъже.

При второто си участие на най-големия спортен форум българинът записа двубой от 344 килограма след 154 килограма в изхвърлянето и 190 килограма в изтласкването. Андреев направи шест успешни опита, което го направи единственият с подобно постижение на състезанието. 

След изхвърлянето Андреев стана четвърти със 154 килограма. Шансовете му станаха отлични, след като във второто движение се справи последователно със 183, 187 и 190 килограма.

В четвъртък вечер и българската националка Кимиа Ализаде спечели бронзов медал на турнира в категория до 57 килограма по таекуондо, след драматично класиране за бараж.

Родената в Иран 26-годишна Ализаде надделя в малкия финал над китайската водачка в схемата и световна шампионка от Гуадалахара 2022 Чжоншъ Луо с 2:1 части (0:0, 0:4, 6:5).

Така тя получи второ олимпийско отличие в кариерата си, след като спечели бронз и на Игрите в Рио 2016, когато се състезаваше за родината си.

Ализаде претърпя драматично поражение на осминафиналите с 1:2 части (10:7, 5:6, 7:7) от настоящата световна шампионка при 53-килограмовите и шампионка на Азия от Чунчон 2022 Нахид Кияни (Иран), но след това втората в схемата се класира за финала и изтегли натурализираната българка до допълнителните баражи за отличие.

Кимиа Ализаде получи български паспорт тази пролет и донесе първо отличие за страната ни със златния медал на Евро 2024 в Белград през май в по-горната категория до 62 килограма.