Прокурорската колегия на ВСС ще изпрати на Народното събрание всички постъпили документи във връзка с групата около Мартин Божанов-Нотариуса.

Това решиха кадровиците на сред-ваканционно заседание днес.

Възлага се на администрацията за следващото заседание на колегията да бъде подготвен проект на решение, с което да се изпратят на НС всичко.

Както Клуб Z вече писа - Съдийската колегия създаде нарочна комисия за Нотариуса.

Прокурорската избра друг подход - и просто в дневния си ред включваше изслушване на хора или разглеждане на документи, касаещи Нотариуса. Скандалът с "търговеца на влияние" гръмна, след като него го застреляха на 31 януари.

Цялата дейност на прокурорите от ВСС се изразяваше в това - да поканят на изслушване всеки магистрат, който се появи в публичното пространство като уж замесен (а някои като Сотир Цацаров и съдия Галя Георгиева дойдоха по собствено желание).

Освен, че Нотариуса и соченият за негова дясна ръка адвокат Велимир Атанасов действително са присъствали на коледния купон на Софийската районна прокуратура на Банско (но без да се разбере кой ги е поканил!) почти нищо друго не стана известно. Най-общо решението от днес е напълно бланкетно, тъй като повечето изслушани в дух на единомислие отричаха да имат каквото и да било общо с убития (или лицата около него), както и се възмущаваха на парламента (предишния), че там се провежда лов на вещици и се унижават магистрати.

Очаквано или не - нито един не си призна "през него" да са протичали влияния в системата, да е взимал подкупи или да е изпълнявал поръчки на групата около Мартин Божанов.

(Само за илюстрация: например на апелативен съдия от САС Нотариуса приживе, след като не остава доволен от негово произнасяне, му размахва "запис на заповед", че съдията му дължи огромна сума пари. Налага се магистратът да разпореди да заключат залата, докато групата на Божанов е... вътре.

Съдия Владислава Цариградска пък бива заплашена от Нотариуса по време на открито съдебно заседание, докато се прави дори аудиозапис от съдебната зала и това е документирано - бел. ред. на Клуб Z)

Ето и съобщението на ПК на ВСС от днес в оригинал:

Прокурорската колегия, която изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет, ще изпрати на Народното събрание всички постъпили документи, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов

14 август 2024 година

Прокурорската колегия,  която, на основание § 23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ (обн. в ДВ бр. 106/22.12.2023 г.), изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет, възложи на Администрацията на Прокурорската колегия за следващото заседание на колегията да бъде подготвен проект на решение, с което да се изпратят на Народното събрание всички постъпили документи,свързани с дейността на групата около Мартин Божанов.

С решение по протокол № 7/21.02.2024 г., Прокурорската колегия създаде на интернет страницата на ВСС раздел „Документи, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов“, в който своевременно се публикуват всички постъпващи документи.