"Продължаваме промяната-Демократична България" поде инициатива за отстраняване на зам.-председателя на Комисията за противодействие на корупцията, който от март 2022 г. изпълнява функциите на ръководител - Антон Славчев. От обединението събират от останалите парламентарни групи подписи за започване на процедурата, тъй като според ресорния закон за това се изисква подкрепата на 1/3 от депутатите, или 80 подписа.

"Антон Славчев (и.ф. председател на антикорупционната комисия) системно не изпълнява служебните си задължения. Също така е една от "бухалките" на Пеевски", обяви депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов.

Подписите не бяха събрани до ранния следобед (ПП-ДБ има само 39 народни представители), показа проверка на Клуб Z. Малко по-рано днес пък председателят на парламентарната група на БСП направо даде заявка, че няма да подкрепят искането. "Този парламент вече е доста изчерпан, за да се тръгне по такава процедура", заяви Борислав Гуцанов. Отделно поканата на обединението дошла по електронната поща, а това не било сериозно.

Засега изглежда, че инициативата ще се провали. Но пък тя провокира любопитен коментар от страна на самия Пеевски (за него - по-долу в текста). Защо този привидно скучен казус обаче всъщност е доста интересен?

"Бухалките" на Пеевски

Антон Славчев е сочен в публичното пространство като "човека на Пеевски" в комисията още с назначаването си в нея. Той изпълнява функциите на председател, откакто мнозинството в кабинета "Петков" отстрани също спорната личност на бившия главен прокурор Сотир Цацаров от поста. 49-ото Народно събрание прие нов закон за антикорупционната комисия, тъй като реформата бе записана и в Плана за възстановяване и устойчивост. Но и до днес няма отворена процедура за избор на ново ръководство на КПК. В добавка, неясно защо, ПП-ДБ и ГЕРБ, подкрепени от ДПС, записаха то да се състои от трима комисари, избирани с мнозинство от 2/3 (160 гласа).

Това се случи в щастливите дни на "сглобката" и бързо доведе до следното тълкуване: целта е комисията да се разпредели 1 за ГЕРБ, 1 за ПП-ДБ и 1 за ДПС. Както Клуб Z писа, от ПП-ДБ не са били съгласни с подобно разпределение. Ето как "бухалката" на Пеевски Славчев (по израза на Божидар Божанов) все още управлява комисията. 

През годините комисията неведнъж предизвика с действията си "обосновани предположения", че действа като орган за разправа с политически опоненти. За последно, съвсем наскоро - през този юли. КПК изведнъж откри несъвместимост при подуправителя на БНБ Андрей Гюров, един от потенциалните служебни министър-председатели и на практика единственият от "домовата книга", който не е свързан с ГЕРБ и ДПС. "Изведнъж", защото Гюров, кадър на ПП, бе избран за подуправител година преди "откритието" на антикорупционния орган, което иначе изисква 5-минутна справка в Търговския регистър. Решението на КПК пък даде основание на БНБ да отстрани Гюров.

Макар да обжалва и казусът да се движи в съда относително бързо, към днешна дата Гюров е извън "домовата книга". Но пък колегата му, "квота" на ДПС в банката - Петър Чобанов, е заявил, че този път е готов да стане премиер. Както и сегашният - Димитър Главчев, който назначава масово депесари в областните управи и ги премахва, ако декларират вярност към опонента на Пеевски за лидерството в Движението Ахмед Доган. Както и свързваната с ДПС зам.-шефка на Сметната палата Горица Кожарева.

Видимо няма причина Пеевски да недоволства от работата на Антон Славчев. Но това не му попречи да излее днес поток от епитетна мисъл срещу него, като реши да го обвърже в една сложносъставна конспирация с "мистър Кеш", Иво Прокопиев, Борислав Сарафов и... ПП-ДБ, които всъщност искат отстраняването му.

200 милиона, селският кръчмар от Труд и разбира се, "мистър Кеш"

В следващите редове ще направим "разбивка" на изказването на санкционирания по "Магнитски" за корупция (съ)председател пред медиите в Партийния дом - с някои пояснения.

"Ми вземете направете справка на кой освободи 200 милиона лицето Антон Славчев. Не на Пеевски, на Прокопиев. Това е един служител на "мистър Кеш". Проверете колко често е имал срещи с Копринков - със селския кръчмар от Труд, какви са му отношенията с Иво Прокопиев и защо 200 милиона, колеги, са освободени, които е трябвало да отидат в хазната, от този човек, който е ограбил с незаконната приватизация на "Каолин", "Дамяница" и други предприятия българския народ, благодарение на Иван Костов", коментира подписката на ПП-ДБ Пеевски пред медии.

- Как навързахте президента, Прокопиев и Славчев? - попита колежката от бТВ Десислава Ризова.

"Как, как да не ги навържа?! Вижте го лицето Славчев. Знаете ли защо му искат оставката?! Знаете ли или не знаете?! Искат му оставката, защото Антон Славчев е спечелил конкурс за прокурор в градска прокуратура и се нуждае от това освобождаване от длъжността председател, за да стане прокурор при другия удобен главен прокурор Сарафов, който отново работи за този кръг."

Прокурор, но не съвсем

В изказването на Пеевски едно от верните неща (без внушения) е, че Антон Славчев е спечелил конкурс за прокурор в градска прокуратура. Клуб Z пръв писа за това. Само че действието се развива през далечния вече октомври 2023 година. Тогава съобщихме, че и.ф. шефът на комисията се е явил на конкурс за обвинител в Софийска градска прокуратура. Решението му съвпадна с промените в антикорупциония закон, които предпоставяха още тогава избор на ново ръководство.

Неофициално в кулоарите на парламента по онова време се говореше, че Славчев се готви да оглави най-важното звено в новосформирания орган - специализираната дирекция "Противодействие на корупцията", която управлява разследващите инспектори и инспекторите, осъществяващи оперативно-издирвателна дейност и се ползва с независимост спрямо тримата ръководители на КПК. Затова и бе изненада, че се готви да става обвинител.

През декември той спечели мястото в СГП. Но по информация на Клуб Z конкурсът е бил обжалван, като все още няма произнасяне. Славчев не е прокурор, не може и да бъде назначен за такъв.

Така че не става ясно защо Пеевски днес поднесе стара новина. Още по-неясно е защо зам.-шефът на КПК се "нуждае" от специално законспирирано от ПП-ДБ освобождаване от парламента, за да стане прокурор. Законът за КПК изрично посочва (чл. 11), че правомощията на член на Комисията се прекратяват предсрочно и при простичката хипотеза "подаване на оставка".

Някои нюанси

Ако оставим настрана поредното недоказано и непроверимо твърдение на Пеевски за разни срещи и обвързаности на президента Румен Радев, който той неизменно нарича "мистър Кеш" (а съветникът му Николай Копринков днес е "селският кръчмар" от с. Труд, където е работил), второто фактологически вярно нещо от изказването е, че антикорупционната комисия се отказа исковете си за конфискация, предявени към собственика на "Икономедиа" Иво Прокопиев и към съпругата му Галя Прокопиевa, на стойност близо 200 милиона лева.

Тук е редно да се уточнят някои нюанси. Като например: че именно антикорупционната комисия, оглавявана от Цацаров със заместник Славчев, внесе през 2018 г. в Бургаския окръжен съд искова молба за отнемане в полза на държавата в размер на 198 927 389,22 лв. и я поддържа пред съда дори и след освобождаването на Цацаров. Наложените обезпечителни мерки по това дело касаеха възбрани върху недвижими имоти, както и запори върху притежавани акции. През март 2020 г. по делото бяха наложени и допълнителни обезпечителни мерки - възбрани върху недвижими имоти в София и Балчик, собственост на дружества, контролирани от "Алфа Финанс холдинг".

Съдебните дела срещу съиздателя на "Дневник" и "Капитал", които дадоха основание на антикорупционната комисия да предяви тези искове, приключиха окончателно с оправдателни присъди преди 3 години. Но запорите върху банкови сметки и активи на Галя и Иво Прокопиеви от КПКОНПИ по евентуални "бъдещи искове" не бяха вдигнати до октомври миналата година. На самото исково производство за конфискация не беше даден ход, припомня "Дневник".

Това, което Пеевски визира е, че през декември м.г. стана ясно, че два месеца по-рано Комисията се е отказала от претенциите си към Прокопиеви и съдът е уважил това. Другият детайл в разказа му, който днес бе спестен е, че междувременно започнаха да постъпват все повече такива откази от Комисията, което според юристите е свързано Тълкувателно решение на Върховния касационен съд от 18 май миналата година. Според него на конфискация подлежи само налично имущество с неустановен законен произход - т.е. няма как да бъде отнето нещо, което в края на проверявания от комисията период не е във владение на проверяваните лица и не е преобразувано в друго имущество.

С други думи, отказът от претенциите на антикорупционната комисия изглежда като обусловен от основателен юридически аргумент.

Любопитно е да се проследи и отношението на Пеевски към изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов. Както е известно Сарафов бе дясна ръка на Иван Гешев до момента, в който Бойко Борисов и Делян Пеевски не "издадоха команда" до Висшия съдебен съвет с изтекъл мандат да гласува отстраняването на Гешев. Сарафов бързо се преориентира, застана "срещу" доскорошния си шеф и в една съмнителна процедура прокурорската колегия го назначи за и.ф. обвинител номер едно. Към този момент нито една проверка срещу Борисов или Пеевски не бе (и все още не е) дала някакъв резултат.

Тогавашният правосъден министър Атанас Славов обжалва процедурата по посочването на Сарафов за и.ф., но бе порязан от Върховния административен съд, ръководен от Георги Чолаков, публично обвиняван от председателя на "Да, България" в оставка Христо Иванов също за креатура на Пеевски. Така Сарафов си остана главен прокурор и с оглед на гореописаното трудно може да се направи топла връзка между него и ПП-ДБ. Също като с Антон Славчев, чиято оставка обединението поиска.

За разлика от двамата си последни предшественици обаче Сарафов напоследък се е притаил и не изглежда като активен участник в политическия процес. Можем само да гадаем дали това не е подразнило непочетния председател на ДПС Пеевски, който на предстоящите избори изглежда ще се изправи и срещу почетния председател Доган.