Спорният служебен министър на вътрешните работи Калин Стоянов все така не смята да подава оставка. Междувременно от сдружението БОЕЦ вдигат протест срещу него по-късно днес. 

"За момента считам, че е редно да остана на поста, тъй като има всячески опити за овладяване на системата на МВР", повтори той и днес вече известната си теза.

Вчера към настояването да си подаде оставката се присъедини и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. В понеделник президентът Румен Радев отказа да подпише указ за служебен кабинет на Горица Грънчарова-Кожарева, ако в него присъства като МВР-шеф Стоянов. Сега министърът добави само, че оставката му била искана многократно през последната година.

Той коментира и вдигнатия си юмрук пред президентството по време на "спонтанен" полицейски протест след отказа на Радев. Юмрукът нямал нищо общо с жеста на президента от времето на протестите през 2020 г.

"Аз съм част от служебен кабинет. Като ръководител на силовото ведомство, никога не бих тръгнал срещу нито една институция, дълбоко уважавам президентската. Вдигнатият ми юмрук няма нищо общо с този на Радев преди 3-4 години. Много пъти съм поздравявал полицаи с този жест, колегите от МВР много добре го знаят", твърди той. Юмрукът беше изтъкнат като основание от Борисов за искането Калин Стоянов да напусне поста си, след като месеци наред от ГЕРБ заедно с Пеевски бранеха последователно министъра.

Калин Стоянов днес специално благодари на Пеевски за подкрепата му „за подкрепата към МВР като цяло“ и коментира заявката, че съпредседателят на разделеното ДПС го кани за водач на листа в "моята партия", ако го махнат като министър.

"Знам за поканата му за бъдещ проект, имам и други предложения. Не съм взел решение по този въпрос", допълни Стоянов.

Попитан имало ли е координирани действия между него и Горица Грънчарова-Кожарева при протеста на полицаи пред президенството след отказа на Румен Радев да издаде указ за предложения от Кожарева кабинет, Калин Стоянов каза, че "винаги при тези спонтанни реакции на колегите постъпвам по идентичен начин. Отивам и ги поздравявам". 

Протест от БОЕЦ

Гражданското движение БОЕЦ още преди дни обяви, че организира протест пред МВР за днес от 18,30 ч. с искане за оставката на служебния вътрешен министър Калин Стоянов.

От сдружението посочват, че за да има честни избори, те не трябва да се правят от Стоянов и Делян Пеевски.

Лидерът на движението Георги Георгиев обяви във Facebook, че ще представят конкретни доказателства и сигнали срещу Калин Стоянов за извършени престъпления и разтваряне на чадър над схемите на ДПС и ГЕРБ за купуване на гласове.

"Един човек е превърнал в момента държавата в свой заложник. Оставка на Калин Стоянов незабавно. Не може със задкулисие да бориш задкулисие. Нашите аргументи също са публични. Ще покажем сигналите за извършените от Калин Стоянов престъпления. Ще покажем сигналите на БОЕЦ, над които Калин Стоянов разтвори чадър за купуване на гласове. Ще покажем документи и снимки и ще се аргументираме", заяви Георги Георгиев, цитиран от БНР.

Протестът днес ще е пред сградата на МВР в София.