Президентът Румен Радев връчи мандат на Димитър Главчев да сформира нов служебен кабинет на кратка церемония пред медиите по обяд. Държавният глава призова служебният министър-председател да направи промени в правителството, за да отхвърли съмненията в зависимости. 

Очакването на Радев е Главчев да му предложи проектосъстав на следващия Министерски съвет още в понеделник, така че изборите да бъдат на 27 октомври. Служебният премиер заяви, че ще изпълни срока. 

Защо пак Главчев

"Връчвам Ви мандат за съставяне на ново служебно правителство", обърна се държавният глава към Димитър Главчев и аргументира решението си така: "Тази отговорност отново се върна върху Вас след проваления опит на г-жа Кожарева, след отказа на останалите на възможни кандидати и поради пречките пред ръководството на Българската народна банка да излъчи премиер. А и считам, че не е редно кризата в една институция да бъде гасена с разпалване на пожар в друга институция - при това изключително важна за финансовата и икономическата стабилност в труден за страната ни момент."

Съмнения за зависимости

"Считам също така, че, за да имате успех в този мандат, следва да направите задълбочен анализ на всички перипетии, през които преминахте, за да стигнем до тук, и да не допускате отново да се сблъскваме с тях. През времето на Вашия първи мандат като служебен министър-председател наред с постигнатите резултати върху ръководеното от Вас правителство се породиха съмнения за зависимости от определени политически лица. Вие ги отрекохте, но днес получавате с този мандат реалната възможност и да ги опровергаете, като докажете противното. За да стане това, следва на първо място според мен да предложите внимателно обмислени промени в състава на правителството и след това, разбира се, да бъдат последвани от решителни действия - Ваши и на ръководените от Вас министри", каза още президентът.

Според него тези действия са свързани преди всичко с организацията и провеждането на изборите. 

Радев иска истинска борба с купения вот

"И мисля, че в настоящата ситуация се налага да бъда и малко по-конкретен. Настоявам Вашето правителство да издигне в свой основен приоритет противодействието на купения и контролиран вот и поемайки този мандат, Вие приемате отговорната мисия да мобилизирате в пълна степен силите на българската държава за борба с това уродливо явление. И това е задължително условие за успеха на този мандат. Надявам се, че съм пределно ясен. И очаквам при добра работа от Ваша страна до понеделник да ми представите състав на Министерски съвет, който убедително да се вписва в тази важна мисия, за да може съответно аз, от своя страна, да издам указ за назначаване на служебно правителство и същия ден Вие да положите клетва пред Народното събрание. При успех изборите ще бъдат на 27 октомври", заключи президентът. 

Той не влезе в конкретика кои министри иска да бъдат сменени. Разбира се, най-належащ остава въпросът за вътрешния - Калин Стоянов. Припомняме, че настояването на Горица Грънчарова-Кожарева той да остане на поста си доведе до провала на процедурата в началото на тази седмица и до нов преглед на т.нар. домова книга от страна на Румен Радев с опции за кандидат-премиери. 

Главчев ще сваля политическото напрежение

След думите на президента днес Димитър Главчев отвърна:

"Естествено, че винаги човек може да се справи и по-добре, но аз няма от какво да се срамувам от работата на правителството, на което все още съм служебен премиер. Никой не оспори, че изпълнихме добре основната си задача да организираме честни, прозрачни и свободни избори. А едновременно с това запазихме от години определения път на България, свързан с Европа, който път е започнат от много правителства назад."

"А иначе спекулации за политически зависимости могат да се правят и те са обикновено свързани точно с предизборна агитация", оправда се Димитър Главчев. 

Той винаги изповядвал тезата, че институциите трябва да си взаимодействат и да работят заедно за подобряване живота на българските граждани. 

"Мисля, че с Вас доказахме, че може да е така. Още предишния път казах, че е много труден изборът и за двама ни тогава. Сега се видя, че е още по-труден, но пак стигнахме до този резултат. Аз наистина ще се постарая всичко, което вършихме досега, да го вършим по-добре, отколкото досега, в случай че издадете указ, разбира се. То това е според мен и естествен човешки стремеж", добави премиерът.

Той следял внимателно какво се случва в обществото и какви са нагласите. 

"И основната ми задача в тази пък посока ще бъде да се свали, ако може, политическото напрежение, тъй като то е на доста високо ниво, а това не е от полза за никого", заяви още Димитър Главчев и обеща в понеделник да представи на президента състав на служебен кабинет. 

"И мисля, че до голяма степен ще бъдат оправдани и очакванията на всички в посоката, в която очакват българските граждани; горе-долу в тази посока говорихте и Вие, така че и тук може да се очаква взаимодействие", обърна се Главчев към държавния глава. 

Без отговор за Калин Стоянов

На излизане репортери зададоха въпроси към премиера дали ще бъде сменен вътрешният министър Калин Стоянов. Димитър Главчев обаче избегна директен отговор. Той бе лаконичен: 

"Още сме в процедура. Ще разберете в понеделник какви промени и дали ще има промени в проектокабинета, който ще дам за подписване на указ от президента. Следя какво се случва в обществото и ще предприема действия с цел успокояване на политическата обстановка."

Гледайте тук: